Utorak 09.04.2013.
20:53
Srna

Godišnje preko Kosova pređe 60 tona heroina

Vladimir Božović (na slici) je sa direktorom ruske Federalne službe za borbu protiv trgovine narkoticima Viktorom Ivanovom potpisao Plan o zajedničkim aktivnostima dve službe u borbi protiv nedozvoljenog prometa opojnih droga
 


Ivanov je sa državnim sekretarom Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Vladimirom Božovićem potpisao u Moskvi Plan o zajedničkim aktivnostima dve službe u borbi protiv nedozvoljenog prometa opojnih droga.


On je ukazao da je u proteklih pet godina Kosovo postalo glavni tranzitni put za opojne droge iz Avganistana namenjene tržištu Evrope i dodao da u svetlu tih činjenica razume napore Vlade Srbije da zaštiti srpsku zajednicu na Kosovu, prenose mediji.


On je rekao da je MUP Srbije već dostavio podatke o osobi osumnjičenoj za trgovinu narkoticima koja je na poternici izdatoj od MUP-a Srbije i zatražio pomoć ruske Službe u pronalaženju te osobe, ali nije naveo o kome je reč.


Državni sekretar Vladimir Božović kazao je da organizovane kriminalne grupe na Kosovu čine sve da ostvare milijarde evra profita iz trgovine narkoticima i ocenio da taj profit "sigurno biva upotrebljen za ostvarivanje i političkih ciljeva".


Božović je rekao i da se dijalogom Vlade Srbije sa Prištinom u Briselu želi dati doprinos bezbednosti i borbi protiv trgovine opojnim drogama, ali da "izgleda da prištinska strana nema sluha da to čuje".


Planom o zajedničkim aktivnostima dve službe u borbi protiv nedozvoljenog prometa opojnih droga u naredne dve godine, koji je u utorak potpisan u Moskvi, definišu se konkretne aktivnosti i oblici saradnje, između ostalih i razmena podataka o osobama za koje se sumnja da se bave trgovinom narkoticima, te podataka o kanalima i putevina droge.

2024 © - Vesti online