Utorak 09.04.2013.
22:24
Beta

Nemci žele da zadrže evro

Nemci se polako pretvaraju u vatrene zagovornike evra, uprkos trenutno lošim iskustvima u nekim zemljama EU
 

Istraživanje Instituta Forza urađeno po narudžbini ekonomskog dnevnika Handelsblat, pokazalo je da sada samo još svaki četvrti Nemac priželjkuje povratak nekadašnje nacionalne valute, nemačke marke.


Slično istraživanje urađeno 2011. pokazivalo je da više od polovine Nemaca ne zeli da dugoročno zadrži u upotrebi evro.


Šef Instituta Forza Manfred Gilner ocenio je da se "Nemci, koji su dugo bili skeptični prema novoj valuti, očito polako pretvaraju u vatrene zagovornike evra, uprkos previranjima u zemljama kao što su Grčka, Portugal, Španija i Kipar".


"Nemce doduše plaši kriza evra koju mnogi ne shvataju, ali to očito više ne utiče loše na pozitivan stav prema evru", naveo je Gilner.


Istraživanje je pokazalo i da su simpatije za evro među građanima veće ukoliko su njihova primanja veća. Tako je među onima koji mesečno zarađuju neto 3.000 evra i više udeo zagovornika zajedničke valute 80 odsto.


Najviše simpatija za evro imaju birači Zelenih (88 odsto) i Liberala (85 odsto), dok je među konzervativnim glasačima Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel udeo onih koji žele da zadrže zajedničku valutu 75 odsto.

2024 © - Vesti online