Utorak 09.04.2013.
19:54
Beta

Drašković: Hrvatska da spreči ekstremizam

Protest održan u nedelju u Zagrebu
 

"Na skupu u Zagrebu je na grub način iskazana netolerancija prema pismu, kulturi i tradiciji srpskog naroda i iskreno se nadam da će hrvatska Vlada nastaviti da insistira na poštovanju Ustava, koji manjinama garantuje pravo na upotrebu svog jezika i pisma", rekla je Drašković.

Ona je to izjavila povodom protesta održanih zbog uvođenja srpskog i ćirilice u Vukovaru a koji su i u Zagrebu organizovali pripadnici Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, koji uglavnom okuplja udruženja ratnih veterana.

Prema njenim rečima, skup je dodatno uznemirio Srbe u Hrvatskoj među kojima "inače vlada atmosfera nesigurnosti".

"Srbi u Hrvatskoj, po zakonu o pravima nacionalnih manjina i zakonima koji iz njega proizlaze, imaju pravo na upotrebu svog jezika i pisma u opštinama, gradovima i županijama gde ih je više od 33 odsto. Prema rezultatima propisa iz 2011. godine, to pravo mogu da ostvare Srbi u 21 opštini i dva grada – Vukovaru i Vrbovskom", podsetila je ona.

Draškovićeva je o problemima Srba u Hrvatskoj govorila pred skupštinskim Odborom za dijasporu i Srbe u regionu, čiji su članovi i zatražili hitnu reakciju nadležnih državnih organa na reakciju zbog uvođenja ćirilice.

Članovi odbora su pitali da li Vlada Srbije namerava da reaguje na "varvarsko kršenje ljudskih prava i eskalaciju mržnje u Vukovaru", kao i da li misli da o svemu obavesti Evropski parlament.

2024 © - Vesti online