Utorak 09.04.2013.
17:54
Beta

Iran pokrenuo nova nuklearna postrojenja

Iran je postao nuklearna sila: Mahmud Ahmadinedžad
 

Najava iz Teherana o procesuiranju uranijuma, koji se može obogatiti tako da bude gorivo za nuklearni reaktor, ali i za atomsko oružje, usledila je nekoliko dana pošto su pregovori sa svetskim silama o spornom nuklearnom programu ponovo ušli u ćorsokak.

"Iran je postao nuklearan. Niko to ne može sprečiti... Saradnja s iranskom državom je najbolje rešenje za vas", poručio je Zapadu iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad povodom pokretanja novih nuklearnih postrojenja.

Ahmadinedžad je naredio simboličan početak rada u najvećem rudniku uranijuma u Saghadu i postrojenju za preradu sirove rude u Ardakanu preko video konferencije na iranski Nacionalni dan nuklearne tehnologije, kojim se obeležava datum kada je ta zemlja prvi put obogatila uranijum 2006. godine.

Nijedno od ovih postrojenja ne predstavlja bitan napredak u razvoju nuklearne tehnologije Irana, koji već poseduje manje rudnike i postrojenja za preradu, ali mu omogućava veću kontrolu u proizvodnji sirovih materijala za obogaćivanje.

Ahmadinedžad je rekao da SAD i druge zemlje ne mogu zaustaviti napredak Irana u, kako je rekao, razvoju nuklearne tehnologije u mirnodobske svrhe. Zapad optužuje Teheran da nastoji da napravi atomsko oružje.

2024 © - Vesti online