Četvrtak 29.10.2009.
12:00
J. L. Petković - Vesti

Priznanje Kosova ipak uslov za EU?

Srbija mora da menja svoju politiku prema Kosovu ukoliko želi da nastavi započeti evropski put, smatra nemački poslanik u Evropskom parlamentu Doris Pak.

Opomena iz Strazbura: Doris Pak

- Odnos Srbije prema Kosovu je izuzetno loš, i on mora da se menja. Srbi s Kosova trebalo bi da se aktiviraju i uključe u kreiranje politike svoje zemlje, a najveću šansu imaju na predstojećim lokalnim izborima tokom kojih bi mogli i da se izbore za mesta u opštinskim savetima Kosova - poručila je Pakova sa okruglog stola u Berlinu u organizaciji Fondacije "Nauka i politika".


Ona tvrdi da sve dok ne bude bio rešen problem s Kosovom Srbija neće ući u EU, ali i da "ni eventualna podela Kosova ne bi rešila postojeći problem."
- On može biti jedino rešen ako Srbi na Kosovu preuzmu sudbinu u svoje ruke. Oni to zaista i treba da urade. Time će doprineti da ta mala država Kosovo ostane održiva. To je u interesu Srba i celog regiona - rekla je ona.
 

Pakova je samo jedna u nizu uticajnih evropskih političara koji su poslednjih meseci izneli ovu tezu. Pre skoro dva meseca bivši posrednik u pregovorima o Kosovu Marti Ahtisari izazvao je oštre reakcije srpskih političara komentarom da će Srbija morati da prizna Kosovo ukoliko bude želela da uđe u EU. Vagala se i izjava šefa švedske diplomatije Karla Bilta koji je, govoreći o kriterijumima koje Srbija treba da ispuni za ulazak u EU, objasnio da su "neki od tih kriterijuma i dobrosusedski odnosi, kao i konstruktivan i pragmatičan stav u vezi sa Kosovom, kao i sa zemljama u regionu, poput komšijskih zemalja."

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 29.10.)

2024 © - Vesti online