Utorak 09.04.2013.
07:46
B92

Pantić: Tačijeva "Oluja" prazna pretnja

Tači nema dovoljno snage, a ni hrabrosti da krene na sever: Krstimir Pantić
 

"Tači je potpuno svestan da nema dovoljne snage, a ni hrabrosti da krene na sever". On je ocenio da za tako nešto Tači neće imati podršku Kfora i Euleksa i međunarodne zajednice i da se ništa slično ne može očekivati, osim sporadičnih postupaka.

Ivanović: Dobijanje datuma malo verovatno

Govoreći o reakciji evropskih medija na odluku vlade o neprihvatanju sporazuma iz Brisela, Oliver Ivanović kaže da se Evropa sada bori sa raznim problemima, i da dobijanje datuma u ovom trenutku svakako "nije toliko značajno".

Odluka Vlade da ne prihvati sporazum sa Prištinom je očekivana, mislim i da  međunarodna zajednica nije iznenađena,  rekao je Pantić u emisiji "Između dve vatre" na B92.

"Mi smo odmah posle dijaloga u Briselu čuli od učesnika pregovora da je predlog neprihvatljiv. Ono što je najavljeno u Briselu, juče se i desilo", kaže zamenik direktora vladine Kancelarije za KiM Krstimir Pantić. Srbi sa KiM su podržali stav Vlade, rekao je on.

Vlada je pokazala da neće ići ispod onog minimuma koji je postavila Rezolucijom, rekao je Pantić. On je istakao i da je poznat stav Srba sa severa Kosova da neće prihvatiti ništa što nije u njihovom interesu.

Krstimir Pantić kaže da je realnost da Srbi na severu ne žele albanske institucije, i ne žele da žive u nezavisnom Kosovu.

"Stavovi Srba sa severa nisu promenjeni. Rekli smo da nećemo prihvatiti manje od onoga što imamo, a to su institucije Republike Srbije. Insistiramo da se Ustavni sud izjasni o sporazumima u Briselu. Kad tad će morati da se izjasni. Srbija neće prihvatiti izbore po kosovskim zakonima”, kaže Pantić.

"Trenutno odbijanje nije i konačno odbijanje", rekao je Oliver Ivanović, bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM, koji je rekao da moramo ipak da sačekamo da vidimo šta će na kraju da bude. Ivanović smatra da je potpisivanje sporazuma bilo blizu. "EU malo naivno veruje da je ovo za nas beznačajno pitanje", rekao je Ivanović. Pitanje Kosova za Srbiju je preosetljivo, rekao je on.

"Čini mi se da se naš pregovarački tim osvestio kad je došao ovde i kad je video odijum sa severa Kosova, SPC i nekih partija. Mislim da je EU olako shvatila da može brzo da dođe do rešenja sa ovom Vladom", rekao je Ivanović. On je rekao da je Ahtisarijev plan samo pretočen u Ustav Kosova.

2024 © - Vesti online