Ponedeljak 08.04.2013.
23:34
Srna

Proces “Merčep“: Civilima puštali struju u debelo crevo

Tomislav Merčep
 

Gašparova je pred zagrebačkim Županijskim sudom posvedočila da je njen suprug 18. oktobra 1991. godine otišao u Kutinu po platu, ali se više nije vratio. Kasnije je saznala da je istog dana, posle mučenja, likvidiran u Pakračkoj Poljani.


"Velagić mi je pričao da je moj muž plakao i molio da ga puste, jer ništa nije kriv", rekla je Gašparova, koja je u vreme nestanka supruga radila kao daktilograf u policiji.


Branko Velagić ispričao je Gašparovoj da je u Pakračkoj Poljani bio prisiljen da ubija civile i kopa za njih rake, kao i da su zarobljenike skidali do gola, vezivali ih lancima i nakon toga zakopali, prenose hrvatski mediji.
 

Zločinac se rani sa slobode

Merčep je uhapšen 10. decembra 2010. godine, ali je zbog navodno lošeg zdravstvenog stanja bio u zatvorskoj bolnici u Zagrebu ili po banjama gde je u junu 2011. i primio optužnicu. Letos je, takođe, zbog zdravstvenog stanja, pušten da se brani sa slobode.

Podignuta optužnica ne pokriva njegovo delovanje u Vukovaru gde je, prema podacima predstavnika Srba i nevladinih organizacija, odgovoran za odvođenje i likvidaciju nekoliko desetina Srba u leto 1991. godine, pre početka borbi za taj grad

Gašparova se prisetila da se među njenim kolegama u policiji pričalo da je jedinicom u Pakračkoj Poljani komandovao Tomislav Merčep i da su pripadnici njegove jedinice ubijali nevine ljude.


Ona je ostala pri tvrdnji da joj je suprug ubijen u Pakračkoj Poljani i nakon što je Merčepov branilac Marko Ujević predočio da se u MUP-ovoj nacionalnoj evidenciji nestalih navodi da je nestao u Lipiku.


Merčepu se sudi po komandnoj odgovornosti za odvođenje, zlostavljanje, mučenje i ubijanje pedesetak civila srpske nacionalnosti sa zagrebačkog, kutinskog i pakračkog područja. On odbacuje optužbe i tvrdi da nikada nije komandovao jedinicom čiji su se pripadnici nazivali "Merčepovcima".


Na suđenju se ponovo nije pojavio pripadnik MUP-ove jedinice Miro Bajramović, koji je prvi javno progovorio o zločinima za koje se tereti Merčep. Sud bi zbog toga, prema nezvaničnim saznanjima hrvatskih medija, mogao odustati od njegovog ispitivanja. Suđenje će biti nastavljeno 15. aprila.

2024 © - Vesti online