Ponedeljak 08.04.2013.
14:12 >> 15:13h
Beta

Umrla Margaret Tačer

Margaret Tačer: Foto (Arhiva)

Njena deca su saopštila da je ona jutros umrla mirno u snu posle moždanog udara. Umrla je u 88. godini.

Aktuelni premijer Dejvid Kameron izjavio je da je ta zemlja izgubila ''velikog lidera, velikog premijera i velikog Britanca''. Britanska kraljica saopštila je da je tužna zbog vesti o smrti baronese Tačer i da će uputiti privatnu izjavu saučešća njenoj porodici.

Po zanimanju advokat i hemičar, Margaret Tačer je 1974. godine postala prva žena predsednik Konzervativne stranke, a potom i prva žena predsednik Vlade Velike Britanije, koji je položaj držala od 4. maja 1979. do 28. novembra 1990. godine, što je najduži mandat jednog predsednika vlade u toj zemlji još od 1827. godine.


Ostaće zabeležena kao jedna od najkontroverznijih političarki 20. veka, sa podjednakim brojem onih koji je idealizuju i onih koji je osporavaju. Ono što joj, međutim, niko ne može osporiti jeste činjenica da je pokazala više odlučnosti nego bilo koji drugi političar njene generacije.

Poznata je po odličnim odnosima sa Ronaldom Reganom, koji ju je izuzetno cenio i smatrao svojim najbližim savetnikom kao i po načinu na koji je Veliku Britaniju odvela u Foklandski rat 1982. godine.

2024 © - Vesti online