Ponedeljak 08.04.2013.
19:37
Srna

HDZ i HSP stoje iza protesta protiv ćirilice?

Na plakatu se nalazi fotografija sa sastanka Štaba za odbranu ovog grada i postavlja pitanje ko stoji iza udruženja veterana. Na plakatu piše da se, iako tvrde da iza Štaba ne stoji nijedna stranka, na fotografiji sa sastanka udruženja veterana nalaze zvaničnici HDZ-a Ivan Penava, Damir Barna, Filip Karaula, kao i odbornici iz redova HSP-a Igor Gavrić i Robert Rapan.

Miting protiv ćirilice u Zagrebu

"Znate li da je vodstvo štaba neposredno pre protesta u Vukovaru bilo na `instrukcijama` kod župana Bože Galića iz HDZ-a? Ne dajmo da nas koriste u predizborne svrhe", piše na plakatu.

Plakat je objavila Građanska akcija na "Fejsbuk" stranici, a jutros se zahvalila, kako su naveli, vukovarskim prijateljima za odlično izvedenu akciju. Udruženja veterana organizovala su u Zagrebu skup pod nazivom "Ne ćirilici u Hrvatskoj" na kojem se okupilo 20.000 ljudi.

Sa skupa je upućen zahtev Vladi Hrvatske da hitno promeni ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i da se Vukovar do 18. novembra proglasi "gradom trajnog pijeteta u kojem nikad neće biti uvedena ćirilica".

Učesnike jučerašnjeg protesta, koji su stigli iz svih delova Hrvatske, na nadvožnjacima i mostovima su dočekali transparenti organizacije "Građanska akcija", sa porukom "Ustaše i četnici, marš iz Lijepe naše". Ova organizacija saopštila je da ih protest "Odbrana Hrvatske od ćirilice" podseća na doba ustaškog vođe Ante Pavelića koji je 1941. godine u tadašnjoj NDH potpisao Zakon o zabrani ćirilice.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović smatra da je jučerašnji skup "Ne ćirilici u Hrvatskoj" u Zagrebu bio politički motivisan i zamišljen kao protest protiv vlade.

2024 © - Vesti online