Ponedeljak 08.04.2013.
08:00
Smedia

Šta vam radi prva jutarnja cigareta?

Foto: Ilustracija
 

Američki naučnici su sproveli istraživanje u kom je učestvovalo 2000 odraslih osoba, pušača. Istraživači su uzeli uzorke njihove krvi, a ispitanici su ispunjavali anketu koja je sadržavala pitanja o njihovim životnim navikama, ali i navikama pušenja.

Rezultati su pokazali da čak 32% ispitanika prvu cigaretu zapale u prvih 5 minuta od buđenja. Njih 31% je prvu cigaretu zapalilo unutar 6 do 30 minuta, 18% njih je zapalilo u periodu od 31 do 60 minuta posle buđenja. Samo 19% njih je sačekalo bar 1 sat da zapale prvu cigaretu.

Učesnici, koji su zapalili cigaretu odmah nakon buđenja, su imali najviši nivo nusprodukata otrovnih materija iz cigareta, u odnosu na one koji nisu pušili u prvih 30 minuta. Naučnici su ustanovili da je ovo naročito štetno za starije osobe.

"Najviše štetnih materija je bilo u krvi učesnika koji prvu cigaretu pale odmah nakon buđenja", EverydayHealth prenosi izjavu vođe istraživanja profesora Stivena Branstetera.

Naučnici objašnjavaju da osobe koje prvu cigaretu zapale tako rano, uvlače dim cigarete dublje i duže ga zadržavaju, što može izazvati rak usne duplje i pluća.

Ujutru bi pre pušenja trebalo bar nešto pojesti i dopustiti organizmu da se razbudi.

Vašem telu je energija u jutarnjim satima najvažnija, zato mu omogućite zdraviji i zadovoljavajući početak dana, piše Centar Zdravlja.

2024 © - Vesti online