Subota 06.04.2013.
21:55
Beta

Spreman protest protiv ćirilice u Vukovaru

U Vukovaru ne žele dvojezične natpise
 

"Vrlo je važno da sutrašnji skup bude apsolutno čist od šovinističkih ispada", rekla je Pusić novinarima u Trogiru upitana o protestu zbog uvođenja ćirličnih natpisa u Vukovaru.

Skup u podne na zagrebačkom Trgu bana Jelačića organizuje Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, koji je u februaru istim povodom organizovao protest i u Vukovaru. Organizatori su najavili učešće građana iz cele Hrvatske, a prevoz vozom biće organizovan za one iz Vukovarsko-sremske županije.

Vesna Pusić

Ambasada SAD obavestila je američke državljane o održavanju protesta na glavnom zagrebačkom trgu i savetovalo im da taj prostor izbegavaju jer postoji mogućnost da na skupu dođe do nasilja, preneo je T-portal.

Slična upozorenja američka ambasada uputila je svojim državljanima i uoči nedavne fudbalske utakmice između Srbije i Hrvatske u Zagrebu, kao i uoči održavanja gej parada u Splitu i Zagrebu.

Uprkos protivljenju nekih veteranskih udruženja i desnih stranaka i udruženja, iz Vlade su više puta poručili da će država poštovati Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji omogućava primenu dvojezičnosti u Vukovaru s obzirom da prema poslednjem popisu u tom gradu živi više od trećine građana srpske nacionalnosti.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović nedavno je najavio da će ćirilični natpisi u Vukovaru biti postavljeni posle lokalnih izbora u maju. On je upozorio da mnogi pokušvaju da zloupotrebe uvođenje dvojezičosti i poručio da će sprovesti Ustavni zakon koji omogućava dvojezičnost.

2024 © - Vesti online