Subota 06.04.2013.
21:34
RTS

DS: Pregovarači da preuzmu odgovornost

Demokrate smatraju da bi integracije u EU najbolje zaštitile Srbe na Kosmetu
 

"Nesloga i nespremnost u vladajućoj koaliciji, različite pozicije predsednika i premijera doveli su do toga bude uništen ionako mali manevarski prostor u pregovorima", navodi DS u saopštenju.
 

Demokratska stranka navodi da je "ova Vlada donela odluku o podizanju pregovora na politički nivo" i da "(premijer) Dačić i svi pregovarači moraju da preuzmu odgovornost za dijalog sa Prištinom i donesu odluku".
 

"Integracije u EU jesu najbolji način da se zaštite interesi Srba na Kosovu, ali i svih građana Srbije i DS je spreman da u tom procesu Vladi, bez obzira na njene greške, maksimalno pomogne", saopštila je ta stranka.
 

DS smatra "da su pregovori između Prištine i Beograda o rešenju Kosova bili neuspešni jer je pristup pregovarača od samog početka bio neuspešan".
 

"S obzirom na njihovo neiskustvo, to je bilo i za očekivati, zato smo i nudili pomoć od prvog dana", navodi DS ocenivši da je "premijer u jednom trenutku napravio grešku i pokrenuo priču i o stolici za Kosovo u UN".
 

DS smatra da je "time i tvrdnjama da Kosovo nije srpsko već deset godina poslata poruka Prištini da može da dobije više nego što je očekivala, što ju je utvrdilo u stavu da ne popušta u svojim zahtevima".
 

Ta stranka navodi i da je "činjenica da niko od pregovarača nije javno izašao da objasni šta je stavljeno pred Srbiju kao uslov i da se umesto toga u javnosti može čuti samo ko je na koga vikao na pregovorima, ko je nudio ostavku i ko je na koga u državnom vrhu ljut".
 

Demokrate navode i da se "socijalisti sigurno sećaju da nije Demokratska stranka ta koja je zaratila sa svetom 1999. godine, a Kumanovski sporazum proglašavala za pobedu".
 

DS navodi i da je, "kada je ona pregovarala na tehničkom nivou sa Prištinom, Srbija dobila status kandidata, a uprkos protivljenju Prištine mi smo u svim sporazumima izdejstvovali i pozivanje na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN".

2024 © - Vesti online