Subota 06.04.2013.
18:46
Beta

Umro španski reditelj Bigas Luna

Svet je ostao bez jednog brilijatnog uma: Bigas Luna
 

Novinska agencija Evropa pres i španska državna televizija RTVE navele su, citirajući članove njegove porodice, da je Bigas Luna umro u svojoj kući u Rijeri de Gaji, posle duge borbe s rakom.

Bigas Luna je rođen 1946. godine u Barseloni. Bio je i scenarista, slikar i fotograf.

Profesionalnu karijeru započeo je u svetu dizajna 60-tih, kada je pokazao i veliki talenat za konceptualnu umetnost i vizuelne tehnologije.

Pogledajte trejler za film "Šunka, šunka"

Njegov prvi film "Tatu" iz 1976. nije ostvario neki zapaženi uspeh kod publike, a pravi proboj i svetski ugled stekao je duhovitim ostvarenjem "Šunka, šunka", prvim delom "Trilogije Iberike", koju čine još i "Zlatna jaja" i "Mesec i sisa".

Pogledajte detalje iz filma "Bambola"

Za "Šunku, šunku" dobio je "Srebrnog lava" na filmskom festivalu u Veneciji i "Nagradu žirija" na festivalu San Sebastijan.

Njegov osobeni rediteljski pečat čine i često divlje scene seksa, a u jednom intervjuu iz 1998. je rekao da "voli hranu, seks i intelekt".

Pogledajte trejler za film "Zlatna jaja"

"Kad povežete hranu i seks, kao dve vrlo animalne stvari, s intelektom, onda dobijate jednu dosta zanimljivu kombinaciju... Ukus, erotizam i duhovnost su za mene okosnica, tri stvari za koje sam najviše zainteresovan", rekao je Bigas Luna.

On je u istom intervjuu rekao da "kad ne bi bilo ljubavi, on ne bi razumeo život".

2024 © - Vesti online