Subota 06.04.2013.
16:02
Beta

Diković položio vence pilotima braniocima

Vence na spomenik na Zemunskom keju položili su i predstavnici ministarstva rada i socijalne politike, grada Beograda, udruženja građana "6. april", piloti 252. lovačko-bombarderske eskadrile Vojske Srbije "Kurjaci sa Ušća", kao i članovi porodica pilota koji su branili Beograd od napada nemačkih aviona 1941. godine.

Nikola Štrbenk, sin pilota Karla Štrbenka koji je poginuo 6. aprila u vazdušnoj borbi iznad Glogonjskog rita, rekao je da je detalje o pogibiji svog oca saznao posle rata.

"Imao sam šest godina u vreme nemačkog napada na Beograd. Živeli smo na Bežanijskoj kosi u blizini aerodroma. Moj otac je poleteo sa Zemunskog aerodroma i nakon što je oborio jednu 'Štuku', drugi nemački avion ga je pogodio iznad Glogonjskog rita. Kasnije sam saznao da je njegovo telo sahranjeno u Glogonju, ali do danas se ne zna tačna lokacija njegovog groba", kazao je Štrbenk.

Napad Nemačke, Italije i Mađarske na Kraljevinu Jugoslaviju počeo je u rano ujutro na pravoslavni Uskrs 6. aprila, bombardovanjem Beograda koji je ranije proglašen otvorenim gradom.

Nemački avioni su u više talasa bombardovali prestonicu Jugoslavije i tom prilikom je stradalo više od 4.000 građana, a uništene su brojne građevine, među kojima i Narodna biblioteka Srbije, Vaznesenjska crkva, Stari Dvor.

U vazdušnim borbama iznad Beograda, piloti Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva oborili su 48 nemačkih aviona, a u sopstvenim redovima imali su 11 poginulih.

2024 © - Vesti online