Subota 06.04.2013.
13:05
Đ. Barović - Vesti

Šverc humanitarne pomoći u Srebrenici (1): Brašno prodavali samo za zlato!

Prodavao humanitarnu pomoć: Naser Orić (u sredini) sa saradnicima
 

Naime, pod oznakom "strogo poverljivo", u izveštaju pod brojem 7-1484, od 17. novembra 1995. godine nalazi se do sada najdetaljniji opis svega ono što se događalo u Srebrenici do jula 1995. godine.

Kupovina žileta od "četnika"

U izveštaju ovog operativca se navodi da je za Orića radila sledeća "trojka".
"(Muhić Suad) zv. "Boki" iz Voljevice, "Ćelo" od K. Polja i "Šanja" iz Drinjače (Mehmedović Adil). Haso Salihović je od Tursunović Z. čuo da je izvjesna žena i neki Cigan iz Potočara za Orića i Mandžić Ibrahima kupovali robu od četnika u većim količinama ističući kao primjer kupovinu 10.000 kom. žileta za 3.000 DM koje su kasnije prodavali - 1 žilet za 1 DM.
Izvor: Mengolić Hakija, sin Huseina, r. 1949. g. u Srebrenici, zaposlen u CSB Tuzla", stoji na početku ovog poverljivog izveštaja.

"Vesti" će u nekoliko nastavaka preneti najzanimljivije delove poverljivog izveštaja o obimu i sistemu krijumčarenja i šverca komandanta odbrane Nasera Orića i njegovih najpoverljivijih ljudi.


Posebno skandalozno je što se iz ovog dokumenta jasno vidi da je najveći deo humanitarne pomoći civilnom stanovništvu u ovoj enklavi zapravo završavao na pijaci, i to prodavan za desetostruko veće iznose od realnih, a neka roba isključivo za zlato.
Operativni radnik pod šifrom JK 258 iz "Sektora Tuzla" Državne bezbednosti, svoj izveštaj je naslovio kao "presek kriminogenih radnji lica iz Srebrenice u periodu od agresije do okupacije", a očigledno je rađen u mesecima posle pada Srebrenice, jula 1995. godine.


"Na osnovu saznanja do kojih smo došli u razgovoru sa prognanim licima iz Srebrenice, registrovali smo brojne kriminogene radnje od strane pripadnika 28. divizije i pojedinih čelnika opštinskih organa vlasti Srebrenice. U ove kriminogene radnje bila su uključena lica bliska naprijed navedenim kategorijama koji su, između ostalog bila i jedna od karika u lancu šverca humanitarnom robom, preprodaji oružja, švercu naftom i slično.

Dokument Službe državne bezbednosti iz Tuzle
 

Svi registrovani slučajevi u velikoj mjeri doveli su do destabilizacije odnosa i daljem pogoršanju bezbjednosne situacije u 'zaštićenoj zoni' Srebrenice. Ovakvo stanje u velikoj mjeri odrazilo se na odnose između vojnih i civilnih organa vlasti, gdje su dominantnu ulogu imali čelnici 28. divizije koji su u svakom pogledu diskreditovali i sputavali, pod prisilom, rad civilnih organa (pravosuđe, SJB i drugi organi uprave)", navodi se na početku ovog izveštaja u kome se taksativno nabrajaju svi osumnjičeni za šverc i kriminal, ali i osobe koje su sve to otkrile.


Prvi na toj listi je Naser Orić.
"1. ORIĆ NASER, sin Džemala, star oko 27-30 godina, rođen u Potočarima, opština Srebrenica, policajac, pripadnik Armije RBiH u činu brigadira, trenutno prebivalište u Tuzli.


- Posle dolaska u Tuzlu Oriću je navodno iz Švajcarske pristiglo oko 500.000 DM, prikupljanje ovih sredstava su vršila lica kriminogenog ponašanja: izvjesni "Al Capone"
iz Srebrenice:


Izvor: Begić Sadik, sin Jusufa, r. 01. 01. 1946, g. u Lukama, Srebrenica, sada se nalazi u Gershafenu, Njemačka.
- Husić Rifet iz Voljevice pričao Salihović Hasi da je Orić i od prvog humanitarnog konvoja odvojio 3 t. brašna koje su za njega prodavali izvjesni Esnaf i Mandžić Mujo iz Dugog Polja (brat Mandžić Smaje i Ibrahima)".
 

Sutra - Šverc humanitarne pomoći u Srebrenici (2): Orić od šverca "težak" milion maraka

2024 © - Vesti online