Subota 06.04.2013.
00:06
Danas

Britanski ambasador: Dogovor je nadohvat ruke

Potreban kompromis: Majkl Devenport, ambasador Velike Britanije u Beogradu
 

"Moja vlada procesu dijaloga, organizovanom pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, daje najiskreniju podršku. Nikako ne treba smetnuti s uma da je u ovom procesu postignuto većdosta konkretnih stvari", napominje ambasador Devenport.

Aktivna podrška SAD

Pominje se da bi, nakon završetka dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU, posredničku ulogu mogle da preuzmu SAD. Koliko je to realno?

"EU je pokrovitelj procesa dijaloga uz punu i aktivnu podršku Sjedinjenih Država. Proces dijaloga je važan i zaslužuje snažnu podršku sa svih strana, uključujući naravno i same učesnike. Važnost dijaloga za EU najbolje ilustruju vreme i energija koji su u njega uloženi u Briselu i drugim evropskim prestonicama, i to u trenucima u kojima se na svetskoj pozornici dešavaju neki veoma krupni i dramatični izazovi".

Postoji li mogućnost da dođe do još jednog susreta predstavnika Prištine i Beograda u Briselu, uprkos najavi Eštonove da je ove sedmice bio poslednji formalni sastanak?

"Ledi Ešton je kao posrednica u ovom procesu jasno istakla kako vidi sledeće korake. Nadamo se da će dve strane sada raditi u pravcu postizanja dogovora u skladu s vremenskim rokovima o kojima je Ketrin Ešton govorila. To bi u praksi značilo nastavak angažovanja na ispunjavanju kriterijuma koje je Evropski savet naveo u svojim zaključcima u decembru prošle godine".

Kakva je, prema vašem mišljenju, bila uloga Aleksandra Vučića u osmoj rundi dijaloga u Briselu?

"Ohrabrilo nas je aktivno učešće ključnih političkih lidera Srbije u procesu dijaloga. Premijer Srbije Ivica Dačići njegov prvi zamenik Aleksandar Vučićsu u potpunosti posvećeni dijalogu i znam da je i jednom i drugom veoma stalo do pozitivnog ishoda razgovora s Prištinom. I dalji napredak ovog procesa će zavisiti od njihovog iskrenog i konstruktivnog učešća".

Ukoliko se do utorka ne postigne dogovor s Prištinom, da li to automatski znači da Srbija ne dobija datum pregovora sa EU u junu? Ili je pitanje (ne)dobijanja datuma sada većizvesno?

"Mislim da u ovom trenutku sva energija i pažnja treba da budu usmereni ka postizanju dogovora koji će biti istinski doprinos istorijskoj normalizaciji odnosa. Evropski savet je jasno naveo šta su kriterijumi koje Srbija treba da ispuni kako bi otvorila pregovore o članstvu. Ti zaključci Evropskog saveta su i dalje aktuelni".

Ukoliko ne dobijemo datum u junu, kada bi Srbija najranije mogla da očekuje sledeću priliku?

"Velika Britanija je aktivni zagovornik proširenja EU. Smatramo da je dalje proširenje, koje uključuje Srbiju i sve države Zapadnog Balkana, dobra i korisna stvar i želimo da Srbija uspe u ostvarenju svojih planova čim se za to steknu uslovi. Evropski savet je naveo kriterijume u odnosu na koje će biti procenjeno da li je došao trenutak da Srbija otpočne pregovore o članstvu u EU. U međuvremenu, smatram da je važno da Srbija održi ritam u sprovođenju reformi i modernizaciji, da nastavi da gradi nezavisno sudstvo, jača svoje nezavisne institucije poput ombudsmana, Državne revizorske institucije i tako dalje".

"Radi se o ogromnim izazovima, ali Srbija u suočavanju sa ovim izazovima može da računa na političku, tehničku i finansijsku podršku EU i njenih država članica, od kojih su mnoge prošle isti put. U ovom trenutku stručni timovi iz Velike Britanije blisko sarađuju sa srpskim kolegama na čitavom nizu projekata, uključujući i oblasti koje su važne, ali o kojima se u javnosti ne govori puno, kao što su na primer borba protiv visokotehnološkog kriminala ili harmonizacija poljoprivrednih standarda u domenu upotrebe pesticida. Korist od svih ovih reformi je važna, realna i opipljiva, i nju će najdirektnije moći da osete vaši građani i privreda".

2024 © - Vesti online