Petak 05.04.2013.
22:43
Beta

SAD ništa ne može da iznenadi, pa ni S. Koreja

Bela kuća u Vašingtonu
 

"Ne bismo bili iznenađeni ako bi oni na taj način reagovali", rekao je portparol Bele kuće Džej Karni na redovnoj konferenciji za novinare i dodao da je Pjongjang u prošlosti već izvodio raketne napade.

On je još jednom apelovao na Severnu Koreju da prestane sa provokacijama.

Severna Koreja danas je na istočnu obalu postavila još jednu raketu srednjeg dometa. Pjongjang je potom saopštio da posle 10. aprila, u slučaju konflikta, ne može da garantuje bezbednost diplomatskim predstavništvima u Severnoj Koreji.

Veruje se da rakete "musudan", koje su predstavljene tokom vojne parade 2010. godine, imaju domet od 3.000 kilometara i da bi mogle da pogode ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu.

Ukoliko bi nosila lakše punjenje, mogla bi da ima domet i od 4.000 kilometara, tj. da dosegne do ostrva Guam na Pacifiku, gde se nalaze američke vojne baze.

Južnokorejska agencija Jonhap je javila da je jedan zvaničnik rekao da je Pjongjang spreman da ispali rakete bez upozorenja. Iz vojnih izvora se saznaje da bi to moglo da se dogodi 15. aprila, na dan kada je rođen osnivač severnokorejskog komunističkog režima, Kim Il Sung, koji je umro 1994. godine.

2024 © - Vesti online