Petak 05.04.2013.
18:04
Jutarnji

Zarinu odeću prave deca i robovi

Zarin portparol nema pojma šta se dešava u Argentini
 

"Našli smo ljude i decu koji su živeli u istom prostoru u kojem su radili", rekao je Huan Gomez Senturion, šef argentinske državne inspekcije. "Nisu bili prijavljeni, i živeli su u užasnim uslovima. Nisu imali nikakve dokumente, i držali su ih tamo protiv njihove volje".

Državna inspekcija izašla je na teren posle prijave nevladine organizacije La Alameda, koja se bori za prava radnika, koja tvrdi da su radnici u tim fabrikama, većinom ilegalni doseljenici iz Bolivije, radili od sedam ujutru do 11 uveče, bez pauze.

"Njihova radna mesta bila su i njihovi domovi", rekao je portparol La Alamede Gustavo Vera.

"Porodice su bile prisiljene da dele skučene prostorije natrpane šivaćim mašinama, iglama, koncem i decom. Prostorije su bile slabo osvetljene i nisu imale nikakvu ventilaciju", rekao je Vera.

Ovo je drugi slučaj da se Zara našla u centru skandala zbog uslova u svojim fabrikama u Južnoj Americi. U Sao Paolu u Brazilu, vlasti su 2011. pronašle 14 Bolivijaca u fabrici koja je proizvodila odeću za Zaru u opasnim i nehigijenskim uslovima, a radili su po 12 sati dnevno nešto više od 120 evra mesečno. Zara se tom prilikom izvinila Brazilu i platila kaznu od oko 400.000 evra.

Portparol firme juče je izjavio da su "iznenađeni" najnovijim razvojem događaja, i kaže da ih do sada argentinske vlasti nisu zvanično obavestile o stanju u fabrikama.

2024 © - Vesti online