Petak 05.04.2013.
14:23
Politika

Predsednik Tribunala: Nije mi mesto na Jeremićevoj konferenciji

Sudija Meron je gostovanje u ''Brukingsu”, najstarijem američkom političkom institutu (1915), iskoristio i da objasni neka nerazumevanja rada tribunala kojim predsedava, a pogotovo značenje oslobađajućih presuda, prenosi ''Politika''.

Predsednik Tribunala: Teodor Meron

''Takva odluka suda ne znači da zločini nisu počinjeni, već samo da nije dokazana krivica osumnjičenih. Mi ne presuđujemo da li je neko nevin nego samo da li je neko kriv za neki konkretni zločin i to samo na osnovi činjenica predmeta. Ograničeni smo dokazima i procedurom i ne možemo da imamo nikakvu širu agendu.”

Američki ambasador za pitanja ratnih zločina Stiven Rep je objasnio svrsishodnost političkih, diplomatskih i drugih pritisaka na pojedine države iz kojih su osumnjičeni za ratne zločine, iznevši primer da bivši predsednik Srbije ne bi stigao do Haga da SAD i druge zemlje nisu zapretile da će bojkotovati donatorsku konferenciju za obnovu Srbije.

Ambasador Stivens je otkrio i podatak da je dosad isplaćeno 14 nagrada za dojave koje su pomogle da se neki osumnjičeni uhapse ili osude, kad je reč o bivšoj Jugoslaviji i Ruandi, ali, naravno, nije izneo detalje o tome.

Na skupu u vašingtonskom institutu konstatovano je i američko ''otopljavanje” prema Međunarodnom krivičnom sudu (ICC), prvoj stalnoj instituciji te vrste, što se vidi i po upravo objavljenom proširenju liste nagrada (od 5 miliona dolara), za pomoć u hapšenju osumnjičenih, kojih, prema rečima glavne tužiteljke ICC, sada ima 12.

2024 © - Vesti online