Subota 06.04.2013.
08:00
Moje zdravlje, telegraf.rs

Četiri podmukla neprijatelja vaših bubrega

Cigarete, šećer i so pogubni po bubrege

Bubrezi su važni za zdravo funkcionisanje tela jer regulišu krvni pritisak, ravnotežu vode i elektrolita i eliminišu štetne materije iz organizma. Imajte na umu to da se šteta nanesena bubrezima često ne može popraviti, stoga pripazite na sledeće navike i, ako ste u mogućnosti, svakako nešto promenite.

Lekovi protiv bolova

Dugotrajno korišćenje tableta protiv bolova, posebno u velikoj količini, štetno deluje na tkivo i strukturu bubrega. I lekovi koji se dobiju na recept i oni koje je moguće nabaviti bez njega mogu da utiču na smanjenje dotoka krvi u bubrege. Nesteriodni protivupalni lekovi, koji se koriste za lečenje bolova i povišene telesne temperature, glavni su uzrok toga. Između jedan i tri odsto novih slučajeva hroničnog zatajenja bubrega godišnje može da bude posledica zloupotrebe lekova protiv bolova. Bubrezi su ključni za dugovečnost

Cigarete

Uticaj cigareta na pluća i srce već su poznati, ali istraživanja pokazuju da su pušači skloniji da imaju belančevine u urinu, što predstavlja znak oštećenja bubrega. Bolesti koje utiču na rad bubrega, poput dijabetesa i visokog pritiska, takođe se pogoršavaju kod onih koji konzumiraju cigarete, a pušačima je češće neophodna dijaliza ili transplantacija bubrega, pokazala su istraživanja.

Ishrana bogata šećerom

Previše šećera vodi ka zdravstvenim problemima poput dijabetesa i gojaznosti, što su rizični faktori za bolesti bubrega. Smanjite unos šećera u organizam i smanjićete rizik od navedenih oboljenja. Manje prerađenih šećera znači i manje kalorija, hemikalija i soli, a struk i bubrezi će vam biti zahvalni na tome!
Ako ne želite na dijalizu, promenite loše navike

Previše soli

Mnogo slane hrane može da povisi krvni pritisak. Visok pritisak oštećuje bubrege i vremenom može da dovede do zatajenja bubrega. Dok uobičajena zapadnjačka ishrana sadrži oko 3,300 mg soli dnevno, zdravstvene organizacije preporučuju dnevni unos od 2,300 mg, što znači oko kašičicu soli. Oni s visokim pritiskom i bolesnim bubrezima trebalo bi da unose još manje soli, oko 1,500 mg dnevno. Za početak, smanjite unos prerađene hrane i što manje posežite za slanikom.

2024 © - Vesti online