Petak 05.04.2013.
12:51
Beta

"Hoće spomenikom da otežaju pregovore"

Foto - arhiva: Spomenik u Preševu koji je Žandarmerija uklonila
 

"Tendencija je da se pregovori otežavaju i situacija učini lošijom nego što jeste, ali pozicija našeg pregovarackog tima ovim se ne može dovesti u pitanje. Mi ćemo se potruditi da albanska manjina poštuje zakone Republike Srbije", kazao je Stanković za
Radio-televiziju Srbije (RTS).

Albanci na jugu Srbije žele da otežaju pregovore: Zoran Stanković

On je naveo da je priča oko spomenuka pokrenuta uoči posete dvojice ambasadora jugu Srbije - Sjedinjenih Američkih Država Majkla Kirbija i Velike Britanije Majkla Daventporta.

"Cilj izgradnje spomenika je da se stavi akcenat na taj događaj, a da se skrene pažnja sa investicionih ulaganja Srbije za koje je posebno bio zainteresovan ambasador Kirbi", rekao je Stanković.

Prema nejgovim rečima do sada nije bilo reakcije međunarodne zajednice zbog izgradnje spomenika. Stanković je naveo da od vlasti Srbije niko nije tražio dozvolu za
podizanje spomenika i da će nadležne službe reagovati.

"O izgradnji ovog spomenika nije zatražena ni jedna dozvola, ali mi smo obavestili nadležne državne organe i inspekcijske službe će uraditi svoj posao, kako one odluče tako će biti", rekao je Stanković.

Gradnja spornog spomenika počela je pre šest meseci i on je posvećen osmorici Alabnaca koji su ubijeni u maju 2001. godine. Ovo je drugi spomenik koji je izazvao buru u javnosti. Prethodno je u centru Preševa izgrađen spomenik, koji je u januru ove godine uklonila žandarmerija.

2024 © - Vesti online