Sreda 03.04.2013.
18:20
Beta

Groblje vojne akademije Vest Point uskoro popunjeno

Pored Džordža Kastera, kojeg su u bici kod Litl Big Horna, zajedno sa njegovih 210 vojnika ubili Sijuksi i Čejeni, sahranjen je i komandant trupa SAD u Vijetnamskom ratu, Vilijam Vestmorlend.

Foto: Ilustracija

Zbog prepunjenosti svog groblja, vojna akademija Vest Point i njeni diplomci nastoje da naprave prostor za kremirane ostatke budućih pokojnika, a spremaju se i za proširenje samog groblja. Njihovi napori bi trebalo da rezultiraju u grobnim mestima za više od 8.000 ljudi.

"Izazivam vas da nađete više junaštva na manjem parčetu zemlje", izjavila je Ketlin Silvija, administratorka groblja najslavnije vojne akademije u SAD. Prema njenim rečima, na tom mestu su sahranjeni posmrtni ostaci čak 16 nosilaca Medalje časti - najvišeg vojnog priznanja Sjedinjenih Država.

Pored Kastera tu su i grobovi drugih slavnih ličnosti poput generala konfederacijske vojske Roberta E. Lija, generala vojske Unije a potom predsednika SAD Ulisa Granta, komandanta savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu Dvajta Ajzenhauera i heroja Pacifičkog rata Daglasa Makartura.

Groblje se nalazi kraj reke Hadson i rezervisano je za pitomce i diplomce Vest Pointa, ali i za članove njihove najuže porodice. Svake godine ovde bude sahranjeno između 140 i 200 ljudi.

2024 © - Vesti online