Sreda 03.04.2013.
14:02
Srna

Najprljaviji gradovi na svetu nalaze se u Kini

Grad potpuno sakriven u smogu

Kina oko 70 odsto svojih potreba za energentima obezbeđuje vađenjem uglja. Ona je svetski lider po obimu i sagorevanju uglja. To je i dovelo do ekoloških katastrofa u velikim gradovima. U svim ostalim zemljama glavni zagađivači vazduha u gradovima su vozila. Međutim, u Kini je 20 puta manje automobila po glavi stanivnika nego u SAD.

Početkom ove godine više od 30 odsto Kine, uključujući i Peking, nekoliko nedelja se nalazilo pod gustim smogom. Nivo zagađenja vazduha je na nekim mestima do 40 puta premašivao gornju granicu dozvoljenog. U zoni ekološke nestabilnosti naglo je skočila smrtnost stavnovništva.

Dugotrajni ekonomski rast doveo je do pojave kineske srednje klase i poslednjih nekoliko godina u toj zemlji naglo raste atuomobilsko tržište. Trenutno, u Kini se godišnje proda više automobila nego u bilo kojoj drugoj zemlji sveta. To znači da u kineskim gradovima uskoro neće biti šta da se udiše, upozoravaju eksperti.

Ovaj problem može da se reši prebacivanjem centrala na ekološki čistiji prirodni gas, a automobila na gasno gorivo. Godine 2012. uvoz tečnog gasa u Kinu iznosio je 14,68 miliona tona u odnosu na 12,21 milion tona godinu dana ranije.

2024 © - Vesti online