Sreda 03.04.2013.
11:22
Srna

Srbin nominovan za Nobelovu nagradu

Lovrić će biti jedini Srbin koji se posle nekoliko decenija našao na listi potencijalnih dobitnika, a ukoliko je dobije, nagradu će podeliti sa ministrom nauke i tehnologije Republike Srpske Jasminom Komićem i zagrebačkim profesorom Ksenijom Dumičić, koji su mu pomagali u ovom projektu.

Miodrag Lovrić

Lovrića su za Nobelovu nagradu za mir predložili rektor jednog univerziteta iz SAD, nekoliko senatora iz Mičigena, rektor univerziteta u Hajderabadu u Indiji, dvojica dekana iz socijalnih nauka, takođe iz Indije.

U obrazloženju kandidature navedeno je da "niko do sada nije uspeo da ujedini toliko zemalja i naučnika u jednom projektu", što je i prvi i najvažniji kriterijum za nagradu, za koju se ove godine "bori" 180 kandidata i 80 institucija. Lovrić je sjedinio 620 najpoznatijih autora iz 105 zemalja i šest kontinenata na jedinstvenom projektu i izradi "Međunarodne enciklopedije statističkih nauka", na kojem je radilo i nekoliko Nobelovaca.

Lovrić je i pre dve godine kandidovan za Nobelovu nagradu za mir, kada su ga predložili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, šest ministarstava Srbije, predsedavajući Predsedništva BiH i jedan rektor iz Srbije, kao i univerzitetski profesor iz Španije, prenose beogradski mediji.

Ova enciklopedija bila je promovisana na štandu Republike Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu 2011. godine kao naučni projekat iz Srpske, najveći međunarodni naučni projekat, koji je bio čak i nominovan za Nobelovu nagradu za mir.

2024 © - Vesti online