Sreda 17.02.2010.
21:22
Vestionline

Jeremić: Nećemo ratovati, ali ni popuštati

Ne odustajemo od Kosmeta: Vuk Jeremić
 

"Mi smo se opredelili isključivo za miroljubiva sredstva, nećemo ratovati, ali nećemo popuštati niti dozvoliti da nam se oduzme ono što je naše: to je istorijski zadatak. Imali smo snage da se odupremo pritiscima, pružili smo žilav otpor, koristeći diplomatska sredstva i izborili smo se da mali broj zemalja prizna nezavisnost Kosova", naglasio je Jeremić gostujući u Dnevniku RTS.

Komentarišući odsustvo državnih zvaničnika Srbije na sutrašnjoj inauguraciji Ive Josipovića za predsednika Hrvatske, Jeremić je poručio da se "Hrvatska opredelila za Kosovo, a ne za Srbiju".


"Hrvatskoj je jasno stavljeno do znanja da je prisustvo predsednika Srbije nemoguće u slučaju da inauguraciji prisustvuje i predsednik Kosova. Da li će u budućnosti doći do poboljšanja međudržavnih odnosa zavisi od Hrvatske: mi smo spremni, ali ne po cenu ponižavanja, a pojavljivanje bilo kog predstavnika Srbije na inauguraciji bi bilo upravo ponižavanje", zaključio je Vuk Jeremić.

Takođe, dodao je on, Srbija se izborila i za, po broju zemalja koje su učestvovale, najveći proces pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

"Daleko od toga da smo odneli pobedu, čeka nas težak put, ali malo ko je mogao da očekuje takav otpor Srbije pre dve godine, kada je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova", rekao je Jeremić.

U diplomatskom smislu, Srbija vodi agresivnu politiku, ali uspela je, kako je rekao, da očuva mir i stabilnost i da nastavi proces evropskih integracija.

"Razumem da u Prištini raste nervoza, jer se približava mišljenje Međunarodnog suda pravde, ali mi ćemo nastaviti mirno i bez panike, svesni da će se pritisci na Srbiju nastaviti", napomenuo je Jeremić.

2024 © - Vesti online