Utorak 02.04.2013.
15:46
telegraf.rs

Kusturica: Nepoželjan sam na KiM? Odlično!

Režiser svetskih razmera: Emir Kusturica
 

- Prihvata se njihova odluka! Dobro je da što pre donesu takvu odluku jer bih ja bio veliki udarac za njihovu demokratiju, koja je na nivou one Enver Hodžine – rekao je Kusturica za telegraf.rs.

Emir Kusturica kaže da ga ne interesuju šta pričaju “tamo neki zvaničnici sa Kosova” i dodaje da neće odustati od namere da snimi film o zverstvima nad ne- albancima.

Predsednik Udruženja filmskih umetnika Kosova Ljirak Ćeljaj traži da se Emir Kusturica proglasi nepoželjnim zbog najava da će snimiti film o trgovini organima i dodao da će traži i reakciju međunarodne zajednice.

- Najave da će Emir Kusturica snimiti film o trgovini organima na Kosovu predstavlja nastavak anti-albanske propagande i Priština treba da ga proglasi za “personu non gratu” – rekao je predsednik kosovskog udruženja filmskih umetnika Ljirak Ćeljaj.

- Ova najava zavređuje reakciju i lokalnih vlasti, ali i međunarodne zajednice… Kusturicu ne možemo zvati umetnikom, jer je podržavao režim Slobodana Miloševića – tvrdi Ćeljaj, koji je nedavno imenovan za predsednika prištinskog odbora Demokratske partije Kosova Hašima Tačija.

Podsetimo, poznati filmski reditelj najavio je da će u naredne tri godine snimati film o trgovini ljudskim organima na Kosovu, kao jednoj od najvećih tema ovog veka i “najbrutalnijem aktu i najjačem znaku povratka u pagansko doba”.

- Mislim da ću ja to da snimam u naredne tri godine zato što je to veliki film i on podrazumeva velike pripreme i investicije, a ideja je zapravo scenario moje kćerke koji je zapravo napisan u onom delu kada smo svi bili zblanuti, a onda polako shvatali da je to možda i najveća tema ovog veka – kao što se veliki romani pišu na velike teme, tako i sve drugo postaje veliko u umetnosti onda kada se u samom zrnu pojave ti obrisi – kazao je ranije Kusturica.

2024 © - Vesti online