Utorak 02.04.2013.
11:45
Beta

"Izvucite se iz dužničkog ropstva"

Visok spoljni deficit i inflacija glavni problemi Srbije, smatra Bogdan Losovolik, stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji
 

"Lopta je u dvorištu nadležnih u Srbiji. Drugim rečima, posvećenost vlasti da sprovodi 'zdravu' ekonomsku politiku je ključ za uspeh pregovora. Posvećenost je uvek ključ i za uspeh sprovođenja programa", rekao je Lisovolik u intervjuu za beogradske Večernje novosti.

"Srbija treba da se orijentiše na izvoz"

Komentarišući predloge srpskih ekonomista i privrednika oko oporavka i reindustrijalizacije srpske privrede, Lisovolik je istakao da se treba orijentisati na izvozni sektor.

"Što se tiče industrijalizacije,  po našem mišljenju, ključni cilj za Srbiju trebalo bi da bude  'odmrzavanje' rasta u sektorima koji izvoze. Ali, konkretni ciljevi treba da budu realno postavljeni", rekao je Lisovolik.

On je ocenio da su najvažniji izazovi srpske ekonomije visok fiskalni i spoljni deficit, visoka inflacija, kao i nizak privredni rast i dodao da će ključne oblasti u predstojećim razgovrima sa predstavnicima MMF-a biti fiskalna politika i strukturne reforme.

"U pogledu fiskalne politike, trebalo da bude postignut sporazum o pitanju kredibilnog i višegodišnjeg plana smanjenja deficita, koji bi postavio javni dug na održive temelje. U vezi s pitanjem strukturnih reformi trebalo bi se dogovoriti za paket efikasnih mera u
oblastima kao što su penzijski sistem, tržište rada, javna preduzeća i poslovno okruženje", rekao je Lisovolik.

Prema njegovim rečima, MMF neće insistirati na nekoj konkretnoj reformi, već na paketu mera koje treba da pokrenu privredu i izvedu je na put održivog ekonomskog rasta i niske inflacije, a da istovremeno smanje fiskalne i spoljne ranjivosti.

Stalni predstavnik MMF-a upozorio je i da je trenutni nivo javnog duga, od skoro 60 odsto BDP-a, previsok za Srbiju. "Što se tiče našeg razumevanja Vladine politike, srednjoročna fiskalna strategija, koja je usvojena u novembru prošle godine,
potvrđuje opredeljenost da se nivo duga spusti ispod zakonskog limita", naveo je Lisovolik.

Predstavnik MMF-a upozorio je i da subvencije ili poreske olakšice mogu  kontraproduktivno da deluju na tržište i njegovu ulogu u podršci proizvodnji.

2024 © - Vesti online