Sreda 03.04.2013.
01:41
Đ. Barović - Vesti

Radovan je žrtva, a ne zločinac

Glavni cilj Muslimana bio je da se uništi Jugoslavija i to je bio i jedini razlog njihovog saveza sa Hrvatima: Milorad Dodik
 

Dodik je pristao da bude jedan od Karadžićevih svedoka, a govoriće iz prizme političara koji je početkom i tokom rata u Bosni bio u opoziciji. "Vesti" ekskluzivno objavljuju najzanimljivije teze Dodika koje će detaljnije elaborirati u Haškom tribunalu.


- Karadžić je nastojao da izbegne raspad Jugoslavije i verovao je da je najbolje rešenje postizanje dogovora sa Muslimanima i Hrvatima. Na isti način su razmišljali i svi opozicioni političari u RS, pa i ja i moja partija. I on se zalagao za ono što se ja zalažem danas, a to je očuvanje srpskog naroda. Međutim, najveća greška Karadžića bila je što je potcenio značaj propagande i medija, što je proizvelo stvaranje stereotipa da su Srbi "loši momci" - tvrdi Dodik, koji će pružiti dokaze da je srpsko rukovodstvo činilo sve da između tri naroda u BiH dođe do sporazuma, ali da je "politička strategija Muslimana i Hrvata bila da ih prevare".
 

Muslimani prvi počeli

Govoreći o početku rata u Bosni, predsednik RS kaže da su prva ubistva i masovni zločini počinjeni nad Srbima od Muslimana.
- Ti događaji su imali ogroman psihološki efekat na srpski živalj. I svi kasniji događaji su zapravo bili reakcija na ono što bi Muslimani ili Hrvati isprovocirali - ističe Milorad Dodik.

- Događaji koji su usledili, odnosno ratni sukob, potvrdio je činjenicu da je glavni cilj Muslimana bio da se uništi Jugoslavija i to je bio i jedini razlog njihovog saveza sa Hrvatima.


Govoreći o tačkama optužnice koje Karadžića terete za udruženi zločinački poduhvat i plansko proterivanje Muslimana, Dodik će navesti i nekoliko sastanaka na kojima je učestvovao.


- Bio sam svedok i učestvovao sam u mnogim raspravama oko političke situacije i pre i tokom rata, ali nikada nisam osetio postojanje namere Karadžića ili političkog rukovodstva da etnički očiste RS. Uostalom, da tog plana nije bilo dokazuje i činjenica da su Karadžić i SDS odmah nakon izbora ušli u vladu BiH sa Muslimanima i Hrvatima. Da je bilo namere o etničkom čišćenju, onda ne bi pristali da čine tu vladu - navodi u izjavi Dodik koji glavnu tezu tužilaštva - osnivanje srpske Skupštine, ocenjuje kao "konačni napor da se izbegne raspad Jugoslavije".
 

Nema veze sa Srebrenicom

Milorad Dodik će govoriti i o Srebrenici na osnovu višegodišnjeg istraživanja.
- Potpuno mi je neverovatno nakon svega što sam saznao u vezi sa događajima u Srebrenici da je Karadžić imao ikakve veze sa streljanjem zatvorenika jula 1995. godine - kaže Dodik.

- Srbi su do tada učestvovali u zajedničkim institucijama i činili ozbiljne napore da se pronađe najbolje rešenje. Međutim, kod Muslimana i Hrvata za time nije bilo istinske volje već su sve predloge za očuvanje mira odmah odbacivali, a Srbi nisu imali mehanizam da spreče donošenje štetnih odluka. Stvaranje srpske Skupštine bila je logična posledica koju su podržali skoro svi srpski političari uključujući i mene - navodi Dodik priznajući da je bio u političkom sukobu sa Karadžićem, te da je prvi predsednik RS oko sebe imao neke "loše ljude".


- Međutim, nikada ga nisam čuo da naređuje ili predlaže činjenje bilo kakvog zločina. Zato predsednika Karadžića vidim kao žrtvu ovih događaja - naglašava u izjavi aktuelni predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, svedočeći u odbranu prvog predsednika Srpske.

Šest ciljeva Republike Srpske

Jedna od tema će biti i takozvanih šest strateških ciljeva koje je usvojila Skupština RS. Dodik će pokušati da objasni da nijedan od tih ciljeva nije imao za cilj proterivanje muslimana i Hrvata.
- Proterivanje nesrba nije bio motiv za izglasavanje tih ciljeva. Ti ciljevi nisu bili ništa manje zakoniti ili legitimni od onih koje su imali Muslimani ili Hrvati - objašnjava Dodik.

2024 © - Vesti online