Sinovima sada i otac i majka

Hod po mukama dug tri decenije: Vukomir Tomović sa bolesnim sinovima i majkom
 


Potresne slike Vukomira i njegove pokojne supruge Zorke, snimljene dok satima na leđima kroz bespuća i po vejavici nose Predraga i Ivana lekaru u 30 kilometara udaljeni Novi Pazar, svojevremeno su obišle svet i ganule mnoge čitaoce "Vesti" i dobre ljude iz dijaspore. Mnogi su se javili, od Čikaga do Sidneja, da pomognu Tomovićima da sagrade kuću u Novom Pazaru, da više ne pešače, da se ne pate po blatu i snegu i da Predrag i Ivan budu blizu lekaru i Rehabilitacionom centru u Novopazarskoj Banji.

Snalazi se i u kuhinji: Vukomir Tomović

Za dve godine, na placu koji im je poklonila opština Novi Pazar, Vukomir je prilozima iz celog sveta i solidarnošću nekoliko Novopazaraca podigao kuću u koju se uselio sa bolesnim sinovima, suprugom Zorkom, majkom Vukosavom i trećim (jedinim zdravim) sinom Zoranom i snajom Marinom koji, da muka i tuga budu još veći, imaju nepokretnu sedmogodišću ćerku Katarinu. I mala Kaća je vezana za invalidska kolica, stalno je po bolnicama i na rehabilitaciji u Novopazarskoj Banji, sa slabim izgledima da uskoro prohoda.


- Do prošlog leta, dok nas zauvek nije napustila Zorka, nekako smo se i snalazili, naši sinovi Predrag i Ivan imali su kakvu-takvu negu, stizala nam je povremeno pomoć čitalaca "Vesti", imali smo za hranu i lekove, više nam nije ni trebalo. Ali, Zorkina smrt nas je sve duboko potresla, kako dani prolaze shvatamo koliko nam je značila i koliko nam nedostaje, bila je stub kuće. Sad sam ja Predragu i Ivanu otac i majka, moram da brinem i o baki Vukosavi, a patim i za unukom Katarinom kojoj ne mogu da pomognem - priča kroz suze Vukomir.

Naglašava da ne zna kako će dalje kroz život i da li će, sa svojim siromaštvom i mukom, moći da bude oslonac svojim paralizovanim sinovima. I sam je narušenog zdravlja, mislio je da će ga Zorka nadživeti i da će, ako se njemu nešto desi, ona brinuti o Predragu i Ivanu.

Samo da Kaći bude bolje

Vukomir Tomović sada je preuzeo Zorkinu ulogu i u kuhinji. Sve stoički podnosi, zna da je jedini oslonac porodici i nada se da će bar unuka Katarina jednog dana stati na svoje noge. Prilikom posete reportera "Vesti" nije bila kod kuće, sa roditeljima je otišla u Beograd na još neke preglede.
- Zasad nema pomaka, stalno je na rehabilitacijama u Novopazarskoj Banji i po bolnicama, ali ona je još dete, verujem da će medicina napredovati i da će doći dan kada će naša Kaća stati na noge. Bila bi to, uz svu nesreću koja nas decenijama prati, velika sreća za sve nas - naglašava Tomović.


- Sudbina je htela drugačije... Da nije bilo čitalaca "Vesti" iz Australije, Nemačke, Amerike i drugih zemalja, koji nas se sete za Božić, Vaskrs i druge praznike, ne znam kako bismo izdržali. Život se sa nama surovo poigrao, a našim nevoljama kao da nema kraja, Predrag i Ivan nikada nisu prohodali, celog života su nam "na rukama". Tek pre dve godine nabavili smo prva invalidska kolica, činimo sve što je u našoj moći da im ublažimo nevolje i koliko-toliko ulepšamo život. Ali, od posne zemlje na Rogozni, malo šume i dve krave koje smo imali nismo mogli više da im priuštimo. Preseljenjem u Novi Pazar naš život se promenio nabolje, ali nas je iznenadna i prerana Zorkina smrt ponovo vratila na početak - ističe Vukomir.


Ipak, ovaj čovek kaže da se neće predati, da će možda i za njegovu decu doći bolji dani.


- Moramo verovati u bolje sutra, moramo se nadati... Moramo se boriti i zbog svih dobrih ljudi iz naše dijaspore koji nas bodre i pomažu nam u našoj nevolji. Svima se iskreno zahvaljujemo i svima želimo dobro zdravlje i uspeh u životu - poručuje ovaj hrabri Novopazarac.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online