Utorak 02.04.2013.
04:07
Politika

Libija: Hoćemo velike poslove sa Srbijom

Kalid Mohamed al Šarif: Srbija ima dugu i veličanstvenu vojnu tradiciju, istoriju, veliko iskustvo, a to rađa i kvalitet i zato hoćemo da sarađujemo
 


Libijci su vrlo zaintersovani za školovanje svojih vojnih kadrova u našim vojnim institucijama, za obuku i trening njihovih vojnika i oficira, kao i za sve proizvode srpske vojne industrije, posebno za streljačko naoružanje, za avione “Lasta-95“, samohodne haubice “Nora B-52“, za oklopna vozila... Šef njihove delegacije, gospodin Kalid Mohamed al Šarif probao je svoje streljačke sposobnosti na strelištu u fabrici “Zastava oružje“. Pucao je iz pištolja CZ-999, iz puške M-21, iz mitraljeza M-84, iz snajperske puške “Crna strela“. Elegantno i precizno je prebacivao regulator paljbe sa pojedinačne na rafalnu vatru na pušci M-21, svakako nije početnik u tim stvarima...


Gospodine Šarif, kako gledate na novu fazu vojnih odnosa Srbije i Libije?

- Imamo višedecenijsku civilnu i vojnu saradnju bivše SFRJ i Libije. Sada moramo prvo da realizujemo neke stare ugovore između naše dve države.


Znači li to da mi dugujemo neke pare Libiji još iz starih vremena?

- Hajde da prvo reaktiviramo ugovore koji nisu realizovani, nije to mnogo, ali ima toga.


Znači, ostali smo dužni?

- Ma, ima nekih ugovora koji nisu realizovani, ali je tačno da neki u Srbiji duguju Libiji po temelju ranijih ugovora. Videćemo da to reprogramiramo u obostranom interesu.


Šta vas je posebno impresioniralo tokom posete Srbiji?

- Imate dugu i veličanstvenu vojnu tradiciju, istoriju, veliko iskustvo, a to rađa i kvalitet. Zato i želimo da sarađujemo sa vama, imamo vrlo konkretan interes. Mi smo ovde došli zbog načelnog sporazuma o vojnoj saradnji, mislimo da će taj sporazum biti vrlo brzo i potpisan, imamo već nacrt tog sporazuma, posle toga odmah ćemo formirati i zajedničku tehničku komisiju i krećemo u realizaciju velikih poslova. Čekamo i da Srbija pošalje u Tripoli svog izaslanika odbrane.

Libijski tenkovi - staro gvožđe

Pre rata, na papiru, je Libija imala na hiljade tenkova i na stotine borbenih aviona. Šta je bilo sa tom silnom ratnom tehnikom?

- Dobar deo toga nije bio u tehnički ispravnom stanju, deo je uništen u borbama. Zapravo, radi se o staroj tehnici i tehnologiji, staro železo. Budućnost je u novim tehnologijama.

Intervju, naravno, nije mogao da prođe bez priče o Moameru Gadafiju, koga Srbi, generalno uzev, smatrali za prijatelja naše zemlje. Međutim, sagovornik “Politike“ nije bio toliko oduševljen pokojnim pukovnikom...


- Nekako mi se čini da su Srbi voleli Gadafija, da su saosećali sa njim? Možda zato i što vas je NATO bombardovao? Gadafi je vladao Libijom 42 godine, nije to bila demokratija, uveo nas je u rat u Čadu, suprotstavio nas je svetu slučajem “Lokerbi“, platili smo cenu svega toga. Jedne noći, 1996. u mestu Abu Slim njegovi su policajci ubili 1.200 ljudi. Nazivao nas je pacovima. Ja sam bio disident, mene je Gadafijev režim osudio na smrt, bio sam u zatvoru u očekivanju izvršenja kazne kada su me moji drugovi oslobodili. Libijski je narod mnogo propatio pod Gadafijem.


Dobro, kako sada ide proces stvaranja nove libijske vojske?

- Stvaramo novu vojsku, jer Libija ranije, zapravo, i nije imala vojsku, vojska je bila namerno marginalizovana, postojale su specijalne brigade Gadafijevih sinova. Kada su počele borbe u Libiji, kada je počela naša revolucija i kada su propale te specijalne brigade, vojska se urušila sama od sebe, jer nije ni bila izgrađena na zdravim temeljima. Sada radimo na integraciji novih oružanih snaga, da ih opremimo, obučimo i taj proces zahteva vremena, jer izgradnja vojske i jeste sigurnosni ventil za bezbednost zemlje.


Mnogo je oružja prisutno u rukama građana Libije, kako mislite da rešite taj problem?

- Radimo na tome, možda ćemo i da otkupljujemo to naoružanje.


Hoćete li ići na brigadni, ili bataljonski sistem u organizaciji oružanih snaga?

- Mislimo da je mešoviti sistem brigadno-bataljonskog tipa najbolje rešenje za nas. Imamo duge granice, naša je obala duga oko 1.900 kilometara, ići ćemo i na formiranje jake obalne straže i graničnih jedinica. Moramo da sprečimo razne vrste šverca i na kopnu i na moru.


Na koga ćete se osloniti u izboru novih vojnih tehnika i tehnologija?

- Ako Bog da na sve koji mogu da pomognu Libiji u ostvarivanju njenih nacionalnih i državnih interesa. Nećemo staviti sve karte samo na jednu stranu, imamo i neke stare ugovore i sa Srbijom i sa Rusijom. Nešto ćemo od tih starih ugovora i menjati, možda obnoviti, videćemo.


Znači, sarađivaćete vojno i sa Rusijom?

- Da, i sa Rusijom i sa Zapadom.Sa svima.


Hoćete li ulaziti u neki od vojno-političkih saveza?

- Ne, želimo da gradimo uravnoteženu spoljnu politiku.

2024 © - Vesti online