Ponedeljak 01.04.2013.
19:32
B92

NASA smislila lukav plan...

NASA-in hvatač ateroida
 

Svemirska agencija tražiće od kongresa 100 miliona dolara kako bi mogla da započne planiranje misije koja bi mogla da predstavlja novu metu za ljudski let u svemir.

Misija, koja je prvi put predložena prošle godine, bi za cilj imala izvlačenje asteroida teškog 500 tona iz njegove orbite uz pomoć svemirskog broda i velike vreće.

Projekat bi koštao 2.65 milijardi dolara i trajao bi 10 godina, a Daily Mail piše da je ideja naišla i na odobravanje predsednika Amerike Baraka Obame čija administracija je već najavila planove za slanje čoveka na neki od obližnjih asteroida.

"Ideja o eksploatisanju bogatstava asteroida postoji stotinama godina, ali je tehnologija tek sada dovoljno uznapredovala da to postane realnost. Postavljanje asteroida u orbitu bližu Zemlji pružilo bi astronautima jedinstvenu, značajnu i pristupačnu lokaciju za istraživanje. Ovo bi takođe bio prvi pravi pokušaj čovečanstva da naseli nebesa“, stoji u izveštaju Kek instituta za svemirske studije.

Pomeranje toliko velikog objekta poput asterioda zahtevalo bi velike količine gorive koje bi bili smešteni unutar letelice sa automatskim upravljanjem tako da NASA planira da koristi motore pogonjene električnim sistemom.

Ovi motori koristili bi elektricitet koji bi generisali solarni paneli na letelici.

2024 © - Vesti online