Ponedeljak 01.04.2013.
15:31
Beta

DSS: Odbiti ultimatum iz Brisela

Petar Petković: Cilj EU je nezavisno Kosovo
 

"Najbolji način za to je da se sazove Skupština koja je jedina ovlašćena da Evropskoj uniji (EU) kaže da je Srbija slobodna i suverena država koja neće trgovati sopstvenom teritorijom", rekao je Petković.

On je na konferenciji za novinare u sedištu DSS ocenio da je "više nego jasno da je plan koji je u Briselu ponuđen za rešavanje kosovskog pitanja, plan za ubijanje Srbije i zaokruživanje nezavisnosti lažne države Kosovo".

"Cilj EU je nezavisno Kosovo, a cilj Srbije mora da bude očuvanje ustavnog poretka i celovitosti teritorije. Nikada se nije desilo da jedna država, razaranjem sopstvene teritorije postane državoubica. Samoukidanje sopstvene teritorije je krajnji ultimatum EU koji Srbija mora da odbaci", rekao je Petković.

Portparol DSS je ocenio da datum početka pregovora o prijemu Srbije u EU koji je "ponuđen kao nagrada" za prihvatanje briselskog plana za Kosovo, predstavlja "veliko ništa, izvor novih ucena i pritisaka na Srbiju".

"Brisel do danas nijednoj drugoj državi, osim Srbije, nije uputio zahteve da prevaziđe sopstvenu prošlost i promeni sopstvenu svest. Srbija će postati dobar kandidat za EU tek kad postane saučesnik u stvaranju nezavisnog Kosova", kazao je Petković.

On je dodao da Brisel nikada nije hteo da vidi Srbiju kao članicu EU jer u suprotnom ne bi postavljao zahteve koji bi od Srbije stvorili "osakaćenu" državu.

"Srbija je proglašenjem vojne neutralnosti ostvarila dobitak, a isti efekat će imati i odbacivanje politike evropskih integracija i proglašenje političke neutralnosti. Dok su evropske integracije vodile Srbiju u propast, politička neutralnost će doneti obnovu
države", rekao je Petković.

2024 © - Vesti online