Ponedeljak 01.04.2013.
12:01
klix.ba

Zima u Rusija odnela stotine života

Iako proslavljaju Maslenitsu, tradicionalni festival kraja zime, vreme ne daje znake proleća u ovoj državi. Velike deo reke Moskva je i dalje zaleđen, a ulice su okovane snegom i ledom.

Beskućnici pokušavaju da nađu topla mesta kako bi se sklonili od zime

Državni hidrometeorološki zavod saopštio je da zemlja proživljava najhladniji mart u poslednjih 150 godina. Prošle sedmice temperature su se spuštale i do minus 25 stepeni Celzijusa tokom noći. Neobično hladno proleće ostavilo je velike posledice na beskućnike koji žive na ulicama. Pokretna javna kuhinja jedino je mesto gde mogu popiti topli napitak i pojesti jedan obrok.

"Kada si na hladnoći 24 sata dnevno i tvoje telo se hladi sve vreme, osećaš kako se lediš. Hladno vreme samo pogoršava situaciju i pogoršava se vaše zdravlje. Pokušavam da pojedem nešto toplo jednom dnevno kako bih se spasio", rekao je beskućnik Juri za ''Skajnjuz''.

Mediji navode da su beskućniku Avgustinu amputirane obe ruke zbog zime. Noge su uspeli da mu spasu.

"Sve više beskućnika umire na proleće. Zimi shvataju kakva je opasnost i čuvaju se. Ali u martu i aprilu je veći broj onih koji poginu na ulici ili umru od zime, jer spavaju napolju. Blizu 30 beskućnika smrzne se svakog meseca. Kada se sneg otopi, mnoga tela će biti pronađena", rekla je dr Jelisaveta Glinka, koja vodi dobrotovorno udruženje za pomoć beskućnicima.

U Rusiji je od početka zime do sada od hladnoće umrlo više od 200 osoba.

2024 © - Vesti online