Subota 30.03.2013.
13:11
D. Dekić - Vesti

Orden za bombe na Srbiju

Ponosna na razaranje: Holandska kraljica Beatriks
 

Suverenka iz Haga, setila se uloge svojih pilota tokom vazdušnih napada, ne samo u danima kada Srbija oplakuje žrtve agresije započete 24. marta 1999, već i uoči predstojeće odsutne pregovaračke bitke za Kosovo u sedištu Evropske unije, 2. aprila.

Pritisci sa Zapada

- Sve što se Srbiji radilo pre, tokom i posle bombardovanja, pa do danas je skandal, zaključno sa poslednjim potezima koje zapad vuče povodom Kosova. Pritisci idu u različitim oblicima i permanentni su u poslednih deset do 12 godina. Rastu sa približavanjem skorog finala pregovora u Briselu, a sve u cilju pristanka srpskog državnog vrha da Kosovo izađe iz granica Srbije - mišljenja je Stojanović.

Ovaj čin holandske vladarke je, prema oceni dugogodišnjeg diplomate u penziji Stanislava Stojanovića, jedan od oblika zapadnog pritiska na Srbiju uoči nove runde pregovora Beograda i Prištine. Poput baš juče ponovljenog zahteva ambasade SAD u Beogradu da se pravdi privedu ubice američkih državljana, braće Bitići, koji su se tokom rata priključili teroristima OVK.


On podseća da je još uvek dominantna netačna slika, stvorena pre 14 godina kada je nelegalno sila krenula na suverenu državu i to predstavljeno kao humana intervencija protiv divljaka Srba.


- Ide se i na ultimatume Beogradu, a oni su u poslednje vreme sve vidljiviji i sve jasnije se čuju - naveo je Stojanović, primetivši da se rukovodstvo Srbije trudi da se odupre pritiscima za odricanje od dela sopstvene teritorije. Trud se, ukazuje on, vidi u tome što su na poslednjoj rundi domaći zvaničnici rekli ne ultimatumima.


- Koliko će se naše vođstvo do kraja odupreti, zavisi od toga do koje mere će uspeti da očuva jedinstvo u nastupu i insistira na nacionalnom i državnom dostojanstvu - ocenio je dugogodišnji diplomata koji savetuje srpski državni vrh da u pregovorima nastupi diplomatski, ne silom, već čvrstinom i da ne prelazi "crvene linije".

2024 © - Vesti online