Petak 29.03.2013.
12:40
Beta

"Monstrumu sa Grbavice" 45 godina zatvora

Veselin Vlahović Batko

Čitanje optužnice Vlahoviću, ili kako su ga svedoci zvali "monstrum s Grbavice", trajalo je više od 90 minuta, kada su opisivana brutalna ubistva, silovanja, odvođenja u zarobljeništvo i druga nedela koja je počinio nad civilima nesrpske nacionalnosti u naselju Grbavica u Sarajevu.

On je osuđen po 60 tačaka optužnice, a oslobođen po šest tačaka. Vlahović je osuđen za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, počinjene 1992. godine. U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Vlahović kao pripadnik paravojnih snaga Republike Srpske, vršio progon civilnog nesrpskog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj i verskoj osnovi.

Osuđen je za ubistva najmanje 30 osoba, silovanje žena, premlaćivanje, maltretiranje i pljačkanje građana nesrpske nacionalnosti tokom 1992. i 1993. godine. U optužnici se pored ostalog navodi da je Vlahović bez imalo milosti tukao građane, silovao žene i ubijao iz zadovoljstva.

Izneseni su brojni detalji monstruoznih ubistava, a pored ostalih i svedočenje o ubistvu braće Emira i Amira Balvanovića, koji su zaklani pred majkom, a ona je kasnije, takođe, ubijena. Njihove supruge su potom silovane. Vlahović je uhapšen i izručen pravosudnim organima BiH u martu 2010. godine, nakon što je uhapšen u Španiji. Suđenje Vlahoviću počelo je 29. aprila 2011. godine.

2024 © - Vesti online