Petak 29.03.2013.
11:04
Danas

"Eštonova očajnički želi dogovor"

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton

Prema mišljenju Van Merienboera, "EU je voljna da se obaveže da će investirati u Kosovo ukoliko dve strane postignu dogovor koji će biti preduslov i za nastavak evropskog puta Srbije“.

- Ukoliko na narednoj rundi briselskog dijaloga bude ostvaren istinski napredak, Evropska komisija će najverovatnije dati zeleno svetlo Srbiji da započne pregovore o pridruživanju EU na samitu koji se održava u junu, kada će Hrvatska postati članica Unije - komentariše sagovornik Danasa.

Ocenjujući odnos holandskih političara i javnosti prema kosovskom pitanju i napretku Srbije na putu ka članstvu u EU, Van Merienboer navodi da u toj državi „dominira poprilično negativno raspoloženje kada je reč o proširenju Unije“.

- Holandski mediji ove sedmice nisu mnogo pažnje posvetili Srbiji i Kosovu, ali nedavno je objavljen opsežan tekst u jednom od naših vodećih listova o pripadnicima holandske policije koji su uključeni u mirovne snage na Kosovu. Na osnovu te reportaže stiče se utisak da je situacija mračna i depresivna. Takođe, pročitao sam poprilično neutralan izveštaj predsedavajućeg Gornjeg doma holandskog parlamenta koji je u februaru posetio Kosovo, što je verovatno u skladu sa tonom Evropske komisije, koja želi da dve strane postignu sporazum - ističe Johan van Merienboer.

2024 © - Vesti online