Petak 29.03.2013.
02:42
Beta

SAD kritikuju Rusiju zbog "lova na veštice"

Stejt department osudio Rusiju zbog lova na Nevladine organizacije

Vašington je zabrinut zbog inspekcijske kampanje "bez presedana" u bar stotinu ruskih i stranih NVO, rekla je Viktorija Nuland novinarima.

"Ta inspekcija izgleda da je usmerena u podrivanje važnog rada civilnog društva širom te zemlje", rekla je ona. "Razmere inspekcije nas zabrinjavaju i pomišljamo da je to neka vrsta 'lova na veštice' ", rekla je zvaničnica, dodavši da obrazovne ili verske organizacije ne podležu novom zakonu koji se odnosi na finansiranje rada.

Zakon koji je stupio na snagu krajem 2012, nekoliko meseci po povratku predsednika Vladimira Putina u Kremlj, zahteva da NVO koje su primaoci novca iz inostranstva i imaju političku aktivnost, moraju da se registruju kao "strani agenti" i da se tako predstavljaju.

Prekršioci mogu biti kažnjeni sa do do dve godine u radnom logoru. Nijedna NVO se do sada nije tako registrovala. "Taj zakon je veoma restriktivan", rekla je Nuland. "On vodi rusku demokratiju u pogrešnom pravcu".

Rusko Ministarstvo inostranih poslova je u četvrtak odbacilo kritike Zapada zbog inspekcije NVO koju je predsednik Putin opravdao kao zakonsku "obavezu".

2024 © - Vesti online