Četvrtak 28.03.2013.
22:11
Beta

Bajatović: Krak Južnog toka sigurno će ići kroz RS

Dušan Bajatović

Bajatović je rekao da će na svi industrijski potrošači u RS biti snabdevani gasom pod najpovoljnijim uslovima. On je novinarima posle prvog sastanka Međuresorne radne grupe za utvrđivanje predloga trase kraka gasovoda Južni tok kroz RS rekao da je planirani kapacitet gasovoda za Republiku Srpsku dve milijarde kubnih metara.


Bajatović koji je i direktor Srbijagasa, kazao je da je u okviru tog projekta planirana i, kako je rekao, na neki način sa ruskim partnerima usaglašena, izgradnja dve centrale na gas od 250 megavata električne energije i 150 megavata toplotne, istakavši da je usaglašeno da se napravi plan gasifikacije RS.


"Kada je reč o kraku gasovoda 'Južni tok' kroz Republiku Srpsku moguće je da ćemo razgovarati i o snabdevanju gasom Federacije BiH", rekao je Bajatović, dodavši da su ruski partneri spremni da u ovom projektu učestvuju sa najmanje 50 odsto, a ruske banke da u potpunosti finansiraju izgradnju gasovoda i gasnih centrala u RS.


Osnovna trasa kraka gasovoda Južni tok kroz Republiku Srpsku trebalo bi da ide pravcem Bijeljina-Brčko-Doboj-Prnjavor-Banj

Kovačević: Izgradnja gasovoda nacionalni projekat

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević izjavio je da je izgradnja kraka gasovoda Južni tok kroz Republiku Srpsku nacionalni projekat za RS, najavivši da bi izgradnja gasovoda trebalo da počne do kraja godine. Kovačević je rekao da su predstavnici Javnog preduzeća rbijagas Novi Sad preneli svoja iskustva u ovom projektu, kako bi ga Republika Srpska brže i kvalitetnije realizovala na svojoj teritoriji.

2024 © - Vesti online