Petak 29.03.2013.
08:00
index.hr, Vestionline

Male veštine u kuhinji

Naučite male veštine, da se ne biste molile tokom spremanja svakog obroka
 

1. Pečenje

Iako naizgled jednostavna metoda oprez je neophodan, jer različiti sastojci u našoj pećnici mogu izazvati razne ponekad i neželjene efekte. U svakom slučaju kad je recimo kokoška u pitanju svakako preporučujemo da je polagano pečete na nekih 140 C barem dva sata (u zavisnosti od veličine koke), jerna taj način zadržavamo sočnost i mekoću. Obavezno "odmarajte" meso nakon vađenja iz pećnice!

2. Pirjanje

Jedna od najlakših i najbržih metoda kuvanja. Najbolje je da namirnice, meso ili povrće, narežete na manje komade, pa da na maloj količini masnoće kratko i brzo propržite na tiganju. Dodavanjem manje količine supe ili neke druge esencije dobijamo ukusan umak. Belo meso je idealno za ovaj postupak.

3. Pečenje u dubokoj masnoći

Pravilo je da se namirnice potpuno uranjaju u zagrejanu duboku masnoću, a najpogodnije za to su biljno ulje i svinjska mast. Uvek pripazite na veličinu komada i

Neka iznenađenje uspe svaki put

zagrejanost ulja, jer previsoka temperatura neće u kratkom roku uspeti da dopru do sredine naše piletine dok će korica biti prepečena.

 

4. Kuvanje

Kada smo bolesni, nude nam kuvanu hranu, a razlog tome je što kuvanjem u vodi jelo postaje mekano, a kako nismo dodavali masnoću, postaje i lagano za varenje. Pogodno kako za meso tako i za ribu i povrće. Naravno da će riba biti gotova već nakon par minuta dok će pristojnom komadu govedine biti potrebno i koji sat ali rezultat je isti. Kuvanu piletinu narežite na komadiće i promešajte sa izvrsnom prolećnom salatom.

5. Kuvanje na pari

Uglavnom koristimo za sveže povrće i ribu. Kratkom obradom iznad kipuće vode maksimalno zadržavamo originalni ukus, boju i teksturu namirnice i naravno hranjive materije.

6. Roštilj

Meso, riba ili povrće stavljaju se direktno na visoko zagrejanu površinu. Pečenje na grilu stvara intenzivan i bogat ukus a kao izvor mogu poslužiti roštilji, plinska ili električna kuvala. Batak sa grila...neodoljivo.

2024 © - Vesti online