Četvrtak 28.03.2013.
09:03
Srna

Kusturica: Snimiću film o trgovini ljudskim organima na Kosovu

Napraviću film o najstrašnijoj istini koja se godinama skriva: Kusturica

Film će snimati u Rusiji, jer mu "neće biti dozvoljeno da to uradi na Kosovu".

"Pa tamo ne može da uđe ni šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, a ne ja", rekao je Emir Kusturica na predavanju studentima Filozofskog fakulteta u Nišu, prenosi "Blic".

Kusturica je naveo da je Kosovo velika tema za literaturu i film, ali da do sada ništa nije urađeno. On ističe da na osnovu filmova koji su snimljeni o Srbiji i srpskom narodu, svet ima crnu sliku o Srbima.

"Tome su doprineli i naši filmski reditelji koji su trčali u inostranstvo i tražili pare za snimanje filmova, ali su ih dobijali samo ako su bili negativni za Srbiju", dodao je slavni srpski režiser i naveo da se posle poslednjih ratova na prostoru bivše Jugoslavije stvorio negativan mit o Srbima kao genocidnom narodu, a neki čak pokušavaju da Srbe prikažu kao genocidnije od Nemačke u Drugom svetskom ratu.

"To je strašna propaganda. Ne želim da branim ničije zločine, pa ni srpske, ali neshvatljivo je da bilo ko može da uporedi događaje u Drugom svetskom ratu sa onim što se događalo u ratovima u bivšoj SFRJ", rekao je Kusturica i dodao da je bilo dosta inostranih filmova koji su snimljeni po izmišljenim događajima, koji su Srbe prikazali u jako lošem svetlu.

"Čak je i Holivud snimio filmove sa velikim filmskim zvezdama, kao što je Ričard Gir, ali to je jako loš film. I Penelopa Kruz je glumila u katastrofalnom filmu, a da ne govorim o filmu Anđeline Džoli 'U zemlji krvi i meda' ", podseća Kusturica i ocenjuje da su svi ti filmovi propali, jer se ne može na osnovu lažnog materijala napraviti veliko delo.

Kusturica je dodao da nikada nije dobio ponudu da radi film po nečijem nalogu i da neće da traži pare od države ni za jedan svoj film.

2022 © - Vesti online