Četvrtak 28.03.2013.
09:25
Danas

EU i SAD žele Vučića u dijalogu!

Fali još Vučić, kojeg žele SAD i EU u pregovorima
 

SAD i EU traže da na finalnim pregovorima o Kosovu pored Dačića obavezno učestvuje i Aleksandar Vučić. Vučiću već stigao poziv.

U "crvenim linijama" i principima Beograda za procenu predloga koji bi, kako se očekuje, visoki predstavnik EU Ketrin Ešton trebalo da ponudi u osmoj rundi briselskog dijaloga, prema rečima političkog analitičara Dušana Janjića, "nema ničeg što bi za Prištinu bilo neprihvatljivo", piše "Danas".

Ambasador SAD u Prištini Trejsi Džejkobson očekuje dogovor, a kosovski premijer Hašim Tači računa na "dobru volju" Beograda, jer se priča da ne sme da ide ispod plana Martija Ahtisarija.

- Iz izjava predstavnika državnih vlasti vidi se da je Beograd smanjio apsiracije kada je reč o sudovima, ali i o drugim nadežnostima zajednice opština, jer je spreman za kompromis između pojačanih nadležnosti i nadležnosti lokalnih samouprava.

Beograd odustaje od pregovora?

Očekivanja su spuštena i kada je reč o skupštini zajednice koja bi, ako je budu činili delegati opština bila prihvatljiva za Ustav KiM. Beograd je sada otvoren i za formalni sporazum, kaže za Danas Dušan Janjić, koji očekuje i deveti krug pregovora, moguće 6. ili 7. aprila.

2024 © - Vesti online