Sreda 17.02.2010.
16:20
Vestionline

U laži su kratke noge, a duga brada

Pismo Artemija patrijarhu Irineju

U laži su kratke noge a duga brada

"Na konferenciji za štampu održanoj u zgradi Patrijaršije u Beogradu 13. februara episkop bački Irinej, je između ostalog rekao da je episkop raško-prizrenski Artemije uredno pozvan na sednicu Svetog arhijerejskog sinoda na koji se poziv nije odazvao i nije došao da prisustvuje sednici. Takođe je rekao da je Sinod zbog toga odlučio da pošalje svoju delegaciju u Gračanicu da sasluša episkopa Artemija i da izvrši kontrolu finansijskog poslovanja Eparhije raško-prizrenske.

U prilici smo da javnosti pokažemo pismo Vladike Artemija Njegovoj Svetosti patrijarhu Irineju napisano istog dana kada je razgovarao sa Patrijarhom i kada je bila kontroverzna sednica Sinoda. Ovo pismo je zbog nastalih događaja preraslo svoj značaj i postalo dokument koji demantuje izjave episkopa bačkog Irineja, a koje smo naveli. Iz tog razloga osećamo slobodu, ali i obavezu da ga objavimo."

Pismo Artemija patrijarhu Irineju


Njegovoj Svetosti
Patrijarhu Srpskom G. G. Irineju
Beograd

Vaša Svetosti,
Istog dana kada se sretosmo u Patrijaršiji (5.2.2010.) sačekala Nas je i odluka Svetog arhijerejskog sinoda (br. 105 od 5. februara 2010.), sa Vašim potpisom. Uzdajući se u silu istine, posebno u danima raspeća na Kosovu i Metohiji, upravo radi te istine reagujemo odmah.

Poziv Svetog arhijerejskog sinoda (br. 102 od 4.2.2010.), koji navodite u odluci o "neodložnom“ dolasku na sednicu Svetog arhijerejskog sinoda, nismo primili, kao što Vam je poznato.

Takođe, u Vašem telefonskom pozivu (4. februara oko 15 časova), nije pomenut pisani poziv na sednicu, niti je Naš dolazak konotiran kao neodložan, već doslovce "bilo bi dobro da dođete“.

Ponavljajući, dakle, da niti smo primili pisani dopis, niti usmeno uputstvo o neodložnom dolasku, učinili smo poseban napor da Vas posetimo u Patrijaršiji, danas oko 9.30 časova. Zahvaljujući na ljubaznom prijemu i razgovoru, otišli smo uzevši blagoslov i poželevši Vam srećan početak posta.

Neobično je da Nam ni tom prilikom nije bio uručen poziv za neodložan dolazak na sednicu Sinoda, koji u odluci pominjete, niti Nam je naglašeno da se na sednici zadržimo. Štaviše, u našem razgovoru sednica Sinoda nije ni pomenuta.

Ovu izjavu dajemo istog dana, u potpunoj iskrenosti i svežini sećanja Vašega i Našega.

Vaša Svetosti, zatečeni smo odlukom o saslušanju, koje se ima izvršiti nad Nama, ali smo spremni prihvatiti je.

Vašoj Svetosti odan u Gospodu,
Episkop raško-prizrenski i kosovsko – metohijski
Artemije

"Čitaoci iz ovog dokumenta mogu zaključiti da se ne radi o pozivu i ne odazivanju, nego o zamci koja je postavljena vladici Artemiju. Zamka je poslužila kao izgovor za inspekcijski protivpravni upad u Eparhiju raško-prizrensku. To je dovelo do niza novih povreda kanonskih prava vladike Artemija, i razaranja poslednje ustanove srpskoga naroda na Kosovu i Metohiji - Eparhije raško-prizrenske.

Pitamo se, ako su vladike okupljene oko Svetog Arhijerejskog Sinoda, kroz usta episkopa bačkog Irineja lagali "u malom“, koliko li će tek lagati "u velikom“, tj. kad budu pripremali materijale za rad Svetog Arhijerejskog Sabora i raščinjenje Vladike Artemija?"

Željko Kotoranin

2024 © - Vesti online