Sreda 27.03.2013.
22:11
Beta

Stefanović: Izmene Zakona o radu dodatno štite majke i decu

Nebojša Stefanović: Neophodno je da država pokaže da "iskreno brine o svojoj budućnosti"
 


Stefanović je novinarima u parlamentu rekao da je prirodni priraštaj u Srbiji negativan i da je neophodno da država pokaže da "iskreno brine o svojoj budućnosti".


Na inicijativu Stefanovića, predložene su izmene Zakona o radu koje predviđaju da se trudnicama zaposlenim na određeno vreme, radni odnos produži do isteka korišćenja prava na odsustvo i da im bude omogućeno da po povratku na posao mogu da koriste pauzu za dojenje tokom radnog dana.


Stefanović je rekao da u Srbiji godišnje nestaje grad veličine Vršca i da su neophodne izmene propisa koje će dodatno zaštiti majke i decu.


"Skupština će pažljivo pratiti sprovođenje predloženih izmena. Ne možemo da donesemo kaznene mere, ali možemo da uputimo na inspekcijske organe Ministarstva rada. Važno je da se ovaj zakon sprovodi", kazao je predsednik Skupštine.


Stefanović je naveo da se predloženim izmenama onemogućava da trudnicama koje su zaposlene na određeno vreme, bude prekinut ugovor o radu, kao i da im se obezbeđuje vreme u toku radnog dana za podoj deteta.


Upitan da li će te mere doprineti manjem zapošljavanju žena, Stefanović je kazao da ne misli da će se to desiti, jer se izmene odnose na žene koje su u radnom odnosu.

2024 © - Vesti online