Sreda 27.03.2013.
18:43
Srna

Rusi se spremaju za uzgoj veštačkih organa

Rusi planiraju da naprave ljudsku traheju, kasnije srce i pluća, a na kraju, ko zna, možda icelog čoveka

Reč je, naime, o biorekatoru. Lekari su već prozvali ovu mašinu - reaktorom života. U svetu postoji samo 12 laboratorija sa takvom opremom - deset u SAD, jedna u Švajcarskoj i jedna u Rusiji.


Veliki adut u radu ovog centra jeste vodeći profesor u sferi regenerativne medicine, Švajcarac Paolo Makijarini. On radi u Krasnodaru od juna 2012. godine.


Upravo je on izveo transplantaciju traheja mladom čoveku koji je preživeo strašnu saobraćajnu nesreću. Do trenutka operacije pacijent Aleksandar Zozulja je više od godinu dana išao sa cevčicom u grlu, a posle presađivanja on vodi normalan život, kao pre nesreće.


Traheju, koju su presadili Aleksandru, napravili su u Švajcarskoj. Ali ubrzo, zahvaljujući bioreaktoru, organi će moći da se "uzgajaju" i u Krasnodaru.


Regulisanje brzine toka tečnosti, temperature i pritiska, omogućiće bioreaktoru da u potpunosti rekonstruiše fiziološke uslove organizma.


Za sada, naučnici će probati da naprave samo organe životinja. Ubrzo krasnodarski doktori planiraju da naprave ljudsku traheju, a kasnije i složenije organe - srce i pluća.

2024 © - Vesti online