Sreda 17.02.2010.
13:51
Srna

Kafane propadaju zbog zabrane pušenja

Prikazujući rezultate istraživanja, Ferhan Berberi iz makedonske Turističko-ugostiteljske komore, kaže da je za samo mesec dana od potpune zabrane pušenja makedonsko ugostiteljstvo u krajnje nezavidnom položaju i da počinju ozbiljna otpuštanja.

Berberi ističe da je zabrana pušenja prepolovila promet kod 90 odsto ugostitelja.

"Pad od 25 do 30 odsto beleže dobavljači, 14 odsto lokala je pred zatvaranjem, a dve trećine vlasnika smanjilo je broj zaposlenih ili planira otpuštanja", naveo je Berberi.

U Makedoniji je od početkaove godine stupio na snagu Zakon o potpunoj zabrani pušenja u javnim prostorijama. Kazne se kreću od 300 evra za pušače i do 5.000 evra za vlasnike lokala.

Malo severnije, u vranjanskom kraju, ugostiteljstvo cveta. Žitelji Vranja su primetili da su im kafići u poslednje vreme okupirani gostima iz Makedonije. "Verovatno dolaze zbog dobrog noćnog provoda, a moguće je i zbog zabrane pušenja na javnim mestima koja je nedavno tamo stupila na snagu", komentarišu Vranjanci.

Ugostitelji su protestima i potpunim zatvaranjem lokala pokušali da promene zakon, ali nisu uspeli. Vladajuća VMRO-DPMNE je najavila neke izmene u pogledu odobravanja pušenja u letnjim baštama.

2024 © - Vesti online