Sreda 27.03.2013.
15:03
Đ. Barović - Vesti

Vlast se stidi svojih ratnika

IMA LI KARAJA AGONIJI Borci nemaju nikakva prava
 

Da apsurd bude veći, nedavno javno slušanje predloga novog zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti u Narodnoj skupštini pod nazivom Položaj ratnih veterana u Srbiji, prošao je bez ikakve medijske pažnje, a na 14 godišnjicu od NATO agresije, većina ratnih veterana je uveliko presavila tabak, tužila Srbiju za diskriminaciju i dobila taj spor pred Sudom pravde u Strazburu.


- Jedne predizborne godine, država je načinila gaf tako što je veteranima iz sedam opština na jugu Srbije, na ime učešća u ratu, isplatila socijalnu pomoć. Borci iz drugih delova Srbije su se opravdano pobunili i zbog toga tužili državu, a onda je ta naša bruka stigla i do Strazbura gde je presuđeno da se Srbija diskriminatorski ponela prema svojim veteranima jer je jednima dala pare, a drugima nije. Još jednom smo doživeli da nas Evropa uči zdravoj logici - kaže ogorčeno narodni poslanik Saša Dujović.

TRAŽI REŠENJE: Poslanik Saša Dujović

On je inicijator novog zakona o boračko-invalidskoj zaštiti kojim bi se umnogome promenio sadašnji, sumorni položaj ratnih veterana.


- Mada ne postoje tačni podaci, jer Ministarstvo odbrane nikada nije završilo taj posao, procena je da je u Srbiji oko 400.000 ratnih veterana. Oko 20 odsto od tog broja su ratni invalidi i porodice poginulih koje mogu da se pohvale brigom države. Ali, ostatak, tih 80 odsto su bukvalno na margini. Iz dosadašnjeg odnosa države, to su zapravo ljudi koji nisu imali sreće da budu ranjeni ili ubijeni u ratu. Većina je bez posla ili ikakvih povlastica. U zakonu koji sam predložio ključna izmena je što će veteranima napokon biti priznato da su branili svoju zemlju i narod i da će država to ubuduće ceniti - kaže Dujović.


Naš sagovornik ističe da je predložio da svaki veteran, po ugledu na Hrvatsku, dobija po 10 odsto od prosečnog bruto ličnog dohotka, da mu se omogući zdravstvena zaštita i prednost prilikom zapošljavanja.


- Novac je samo simboličan gest države da ceni svoje veterane, a sve ostalo je nešto što se u drugih državama primenjuje bez problema - smatra Dujović.


Na javnom slušanju novog zakona, predstavnici brojnih veteranskih organizacija je ogorčeno zaključilo kako se Srbija stidi svojih ratnika.


Dugogodišnji predsednik ratnih vojnih invalida Jugoslavije i Srbije, a sada prvi čovek Srpskog četničkog pokreta, Miroslav Čele Vuković, kaže za "Vesti" da se država ovakvim položajem prema svojim ratnicima zapravo igra sa sopstvenom sudbinom.


- U svim normalnim zemljama ratni veterani potpadaju pod resor Ministarstva odbrane. Tako je čak i u Švajcarskoj koja poslednjih 300 godina nije bila u ratu. U Srbiji je za veterane zaduženo ministarstvo za socijalna pitanja i to je jako tužno. Još je tužnije što Srbija uz trube šalje svoje mladiće u civilne misije, a prethodno nije rešila šta će biti ako se neko od njih vrati u kovčegu ili osakaćen - kaže Vuković.

Od trauma pati 8,8 veterana


Izvršni direktor Centra za ratnu traumu iz Novog Sada Branislava Vajagić kaže da od posttraumatskog stresnog poremećaja u Srbiji boluje čak 8,8 odsto bivših učesnika ratova.


- Takva situacija ima za posledicu povećan broj samoubistava i povećan broj obolelih od bolesti zavisnosti - kaže Vajagić.


Miroslav Vuković dodaje da je ta brojka znatno veća, jer je veliki broj građana Srbije oboleo od tog sindroma tokom NATO agresije.


- Zato treba tužiti NATO i tražiti odštetu - ističe Vuković.


Ko će braniti otadžbinu?


U Bosni i Hrvatskoj napravljena je kategorizacija ratnih veterana na osnovu koje se određuje i novčani dodatak, ali i druge privilegije u društvu.


- Samo se Srbija odriče svojih ratnika. Pitam se šta će biti u slučaju nekog oružanog sukoba. Ko će posle svega braniti otadžbinu - zabrinut je Dujović. 

2024 © - Vesti online