Utorak 26.03.2013.
16:50
Beta

Hočevar: Bez straha od predstavnika crkava u parlamentu

"Nove vlasti ne treba da se boje, već treba da pronađu mehanizme strukturalnog dijaloga. Zašto se toliko bojimo prisustva predstavnika crkava i verskih zajednica u parlamentu? Oni su tu da posreduju iskustva vere i govore o pravim vrednostima", kazao je Hočevar.

Predstavnici verskih zajednica: Muftija Muhamed Jusufspahić, nadbiskup Stanislav Hočevar i partijarh Irinej

Nadbiskup je kazao da stanovnicima Srbije treba omogućiti da se svuda sreću sa predstavnicima svojih crkava, od parlamenta do železnčke stanice, bolnica, zatvora i javnih institucija.

"Crkve na žele nikome ništa nametnuti, ali sloboda postoji samo tamo gde je mogućnost izbora", poručio je nadbiskup.

On smatra da treba pronaći mehanizme trajnog dijaloga, naročito kada se radi o velikim etičkim pitanjima od transplatacije organa do bio etike i nije korisno, ako se o tim pitanjima razgovara u poslednjem momentu, pred usvajanje zakona u parlamentu.

Komentarišući polozaj Katoličke crkve u Srbiji, Hočevar je podsetio na istoriju promena koje su se dešavale na ovom prostoru i na činjenicu da među katolicima Srbije ima pripadnika mnogih nacionalnosti, a najviše mađarskog, hrvatskog i albanskog naroda koji poštuju različite obrede, rimski ili vizantijski.

2024 © - Vesti online