Utorak 26.03.2013.
12:33
Đ. Barović - Vesti

Krstić odbio da brani Karadžića

NEGIRA DA JE U SUKOBU SA RADOVANOM: Radislav Krstić

Krstić je na jučerašnjem suđenju bivšem predsedniku RS objasnio da mu je zdravstveno stanje toliko narušeno da bi svedočenje izazvalo dodatne komplikacije.


"Iz razloga koji su vam poznati, nisam promenio stav da ne mogu da svedočim u ovom procesu. Jednostavno, ne mogu protiv svog zdravlja", rekao je Krstić, našta je Karadžić pokušao da objasni kako za njega zapravo samo ima tri kratka pitanja od kojih je uspeo da postavi samo jedno, dok ga predsedavajući nije prekinuo.
 

- Prvo pitanje bi bilo da li smo on i ja planirali da pobijemo zarobljenike u Srebrenici - kazao je Karadžić, ali mu sudija Ogon Kvon nije dozvolio da nastavi i objasnio da će protiv Krstića uskoro biti podignuta optužnica.
 

General Krstić je prvi general Vojske RS koji je odbio da se pojavi na suđenju svom nekadašnjem "vrhovnom komandantu". Međutim, njegov advokat, Tomislav Višnjić kaže da to odbijanje nema veze sa bilo čim sem narušenim zdravljem Krstića.

- Nema govora da je u pitanju neki lični sukob između generala i Karadžića. Nažalost, bivši predsednik RS nije želeo da uvaži molbu generala da psihički nije spreman da se pojavi u sudnici i preživi sve ono što je već preživeo u svom procesu kada je nepravedno osuđen na 35 godina zatvora. Pri tom, Krstić i dalje ne može da se oporavi od pokušaja ubistva u zatvoru u Velikoj Britaniji kada su islamski fundamentalisti pokušali da ga zakolju pred očima stražara - kaže Višnjić i dodaje da će uskoro biti zakazano pripremno ročište, a zatim i proces za nepoštovanje suda protiv generala Krstića.

Jedan od Karadžićevih pravnih savetnika Marko Sladojević s druge strane kaže da insistiranje nekadašnjeg predsednika RS na svedočenju brojnih generala Vojske RS, od generala Krstića, preko Tolimira ili Beare, zapravo je želja da dođe do pune istine o nekim događajima iz rata, ali i pravoj ulozi "vrhovnog komandanta", funkcije koju je Karadžić imao tokom rata.

- Svi ovi generali zapravo treba da odgovore na jedno, veoma jednostavno pitanje: da li su obavestili Karadžića o onome što se događa u Srebrenici i da li su ti događaji bili plod unapred pripremljene akcije ili posledica događaja na terenu. Suština je da se pokaže kako Karadžić, kao vrhovni komandant zapravo nije imao nikakav efektivan uticaj na rad Vojske, a posebno ne oko ključnih događaja tokom rata. Karadžić na ovaj način ni na koji način ne želi da prebaci krivicu na generala Ratka Mladića, već da pokaže kako je pogrešna teza tužilaštva o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata - ističe Sladojević.

Pod nadzorom lekara

 

General Krstić se pojavio u sudnici na osnovu obavezujućeg naloga "supene", pošto je 7. februara odbio da položi zakletvu. Tada je objasnio da ne može da svedoči isključivo iz zdravstvenih razloga.


"Sama pomisao na to da pred ovim sudom treba nešto da govorim izaziva stres", kazao je Krstić, optužujući Karadžića da "bezobzirno gazi" preko njega. Kazao je i da je "pod stalnim nadzorom lekara i psihijatara", ali i da se još nije oporavio od povreda zadobijenih u Velikoj Britaniji. 


Još sedam godina robije?

 

Advokat Radislava Krstića, Tomislav Višnjić kaže da bi prema pravilima Tribunala, general zbog nepoštovanja suda mogao biti osuđen na kaznu do sedam godina zatvora, na globu do 100.000 evra ili na obe kazne.


- Međutim, na tom suđenju ćemo predočiti medicinske dokaze o teškom zdravstvenom stanju Krstića, zbog čega zaista nije u stanju da svedoči. Nadam se da će Sudsko veće shvatiti ozbiljnost ovog problema - objašnjava Višnjić. 

2024 © - Vesti online