Utorak 26.03.2013.
08:00
Mondo

Jedan dan na Internetu sačuvan na slici!

Žute i crvene tačke predstavljaju područja u kojima je visok stepen korišćenja interneta
 

Gledate u sliku Internet mreže tokom jednog dana, krajem oktobra 2012. godine, na kojoj žute i crvene tačkice predstavljaju visok stepen korišćenja, dok plave i zelene prikazuju niži stepen upotrebe tokom 24 sata. Neprekriveni deo karte predstavlja delove gde internet tokom posmatranog perioda nije registrovan.

Stvaranje ove slike zahtevalo je niz ilegalnih radnji, koje su pronašle isključivo nezaštićene Linux računare ili računare sa lozinkama slabe “otpornosti”, ali i sa dovoljno procesorske snage i RAM memorije. Ovi uslovi onemogućili su da se na slici prikažu računari koji ih ne ispunjavaju, a koji su, ipak povezani na internet. To znači da tamni delovi slike i ne moraju biti zaista bez internet konekcije.

Da bi uspeo da napravi ovaj slikoviti prikaz Interneta toko 24 sata, istraživač je morao da napravi botnet mrežu tj. mrežu "zombi računara". To su računari u koje su prodrli hakeri ili informatički virusi i mogu da budu korišćeni u zlonamerne svrhe. Anonimni istraživač je na taj način napravio kartu sa svetskim IPv4 (Internet protokol verzija četiri) adresama.

Projekat, nazvan "Internet popis 2012" (Internet Census 2012), je trajao šest meseci i završio se, kako je saopštio istraživač, u oktobru. Tako je stvoren botnet od 420.000 čvorova, što je dovoljno ulaznih tačaka i računskih resursa za kartografiju IPv4 iz celog sveta.

2024 © - Vesti online