Ponedeljak 25.03.2013.
05:25
Srna

Hag presuđuje: Hrvatska agresor na BiH?

Ilustracija: Hrvatska u novoj presudi ima izgleda da bude prvostepeno osuđena kao agresor na BiH
 

"Koliko bi to moglo zakomplikovati status Hrvatske, možda i pre 1. jula, bude li oko maja izrečena nepovoljna prvostepena presuda, bilo bi dobro da već sada razmišljaju u državnom vrhu", ističe zagrebački dnevnik.

List navodi da se hrvatska politika i javnost varaju ako misle da je za tu državu haška priča završena, jer krajem aprila ili početkom maja, najkasnije do jeseni, Hrvatska u novoj presudi ima izgleda da bude prvostepeno osuđena kao agresor na BiH.

"Ta nas presuda onda vraća tamo gde smo bili nakon prvostepene presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču – kada smo svi, u stvari, proglašeni za učesnike velikog zločinačkog poduhvata", piše dnevnik.

U tekstu se napominje da su, osim generala Slobodana Praljka, koji je u kućnom pritvoru u Hrvatskoj, u Hagu članovi nekadašnjeg političkog i vojnog vrha nepriznate Hrvatske republike Herceg-Bosne, premijer Jadranko Prlić, ministar odbrane Bruno Stojić, vojni komandant general Milivoj Petković, te komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić i načelnik Kancelarije za razmenu zarobljenika Berislav Pušić.

Ta "šestorka" je optužena za višekratne zajedničke zločinačke poduhvate, udruživanje s tadašnjim vođstvom Hrvatske radi agresije na BiH, te zbog etničkog čišćenja područja Herceg-Bosne s ciljem pripajanja Hrvatskoj, a sve radi stvaranja "Velike Hrvatske".
 

"Ovo haško suđenje bilo je na najudaljenijim marginama interesa hrvatske javnosti i, još gore, hrvatske zvanične politike. I to od početka. Tako je i sada, što jest čudno, s obzirom da bi Hrvatska ovdje mogla `zaraditi` i goru osudu za zločinački poduhvat od one prvostepene presuđene u slučaju Gotovina-Markač", navodi dnevnik.

List piše da se od početka sve hrvatske vlade ponašaju kao da suđenje šestorici BiH Hrvata nema nikakve veze s Hrvatskom i da "svaka hrvatska vlast potire misao da je na tom suđenju preslušano čak 120 `Tuđmanovih` transkripta, da tužioci tvrde da su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko s optuženima usaglasili agresiju, etničko čišćenje Bošnjaka i pripojenje teritorija BiH, te stvaranje `Velike Hrvatske`".

Iznoseći pred Tribunalom završne reči u februaru 2011. godine, Haško tužilaštvo za optuženu "šestorku" zatražilo je čak 220 godina zatvora.

2024 © - Vesti online